Arhive lunare: mai 2016

Trendul chiriilor 2015-2016

In fiecare an 70.000 de studenti ajung la Cluj-Napoca, la cele 6 universitati de stat regasite aici.

O analiza de piata arata ca pretul chiriilor din Cluj depaseste vizibil pretul chiriilor din Bucuresti, cu un procentaj de aproximativ 8%.

Pe langa masa voluminoasa de chiriasi reprezentata de studenti, Clujul adaposteste sediile unor mari companii multinationale, ale caror angajati ajuta la cresterea preturilor chiriilor, pe masura ce cererea creste si ofertele sunt din ce in ce mai indisponibile.  Astfel incat proprietarii isi permit sa aiba pretentii mari in ceea ce priveste valoarea la care isi apreciaza proprietatile.

100g3i1

Un apartament de doua camere cu pretul intre 300 si 350 de euro nu sta liber pe piata mai mult de 3-5 zile.

In urma analizelor precum si a experientei, piata imobiliara de pe segmentul chiriilor rezidentiale prezinta o crestere significanta in lunile august-octombrie 2015 datorita valului de studenti.

Insa, inceputul lui 2016 spulbera miturile legate de scaderea drastica a preturilor pe perioada iernii. Oferta fiind atat de slaba incat proprietatile disponibile se prezinta cu preturi de lista la fel de mari ca intr-o perioada obisnuita de disponibilitate, spre deosebire de alti ani cand apartamentele libere in perioada decembrie-martie erau dezavantajate de handicapul perioadei de eliberare iar proprietarii se vedeau nevoiti sa lase din pret, pentru a nu ramane cu ele neinchiriate in sezonul rece.download

Anul 2015-2016 se prezinta a fi incapatanat, cu negocieri de nu mai mult de 5-7%.

Proprietarii sunt mai receptivi la cerere, intelegand mai bine conceptul de prezentare a unei proprietati si obisnuindu-se sa isi selecteze potentialii chiriasi deoarece au de unde alege.

Cele mai cautate proprietati sunt cele de doua si trei camere, in general decomandate. Garsonierele sunt extrem de putine iar confortul creste direct proportional cu pretul. Continuă să citești

10 intrebari cheie pentru gasirea chiriasului perfect!

questions_to_ask_for_tenant_screening

Este foarte greu sa iti dai seama care ar fi chiriasul potrivit pentru proprietatea ta. Mai jos sunt 10 intrebari care cu siguranta te vor ajuta in luarea unei decizii.

Chiar daca exista mai multi chiriasi interesati de proprietatea ta, este justificat sa ai pretentii. Incepand cu restante la chiria lunara pana la cheltueli cu reparatii si situatia inconfortabila de a trebui sa evacuezi un chirias, toate acestea pot deveni un cost urias pentru un proprietar.

Deci, cum gasim chiriasii potriviti? Simplu! Pune intrebarile potrivite la momentul potrivit! Bineinteles ca acestea nu garanteaza ca vei intalni oamenii perfecti, dar cu sigurata vei avea suficiente informatii incat sa iei cea mai buna decizie.

pick-me-300x292

  1. Cum va numiti?

Retine sau noteaza intotdeauna numele lor complet. Accesul la informatii online prin retelele de socializare poate spune foarte multe despre un om in foarte scurt timp, de la stil de viata, anturaj si asa mai departe, asa ca asigura-te ca nu il uiti!

  1. De ce va mutati?

O foarte buna idee de incepere a unei conversatii si care ofera raspunsuri esentiale la intrebari importante. De exemplu daca raspunsul chiriasului este” Ma mut pentru ca nu ma mai inteleg cu proprietarul actual” iti va da cu siguranta ceva de gandit. Urmareste raspunsuri de genul “Imi schimb jobul”, sau “Avem nevoie de mai mult spatiu”.

  1. Cu cine doriti sa locuiti?

Daca doresti o proprietate intretinuta corespunzator sau daca stii ca exista probleme cu vecinii cu siguranta nu vei vrea sa descoperi ca apartamentul tau devine cel mai popular pub din oras. De asemenea mai multi chiriasi inseamna o uzura mai mare. O idee stralucita este sa cuprinzi toti chiriasii in conventia de inchiriere.

Continuă să citești

Cum a evoluat piaţa imobiliară, doborâtă de criză şi reînviată de “Prima Casă”: apartamentele de Cluj, în topul preţurilor

Introducerea programului Prima Casă, în iunie 2009, a relansat sau chiar a salvat (ar spune unii) piața rezidențială autohtonă pe parcursul perioadei de recesiune. Pe baza preţurilor cerute în ofertele intermediate de portal, o analiză a Imobiliare.ro arată cum au evoluat preţurile şi cum s-a adaptat oferta la noile bugete. Dar şi cum a ajuns Clujul cel mai scump oraş din ţară pe piaţa rezidenţială. Pe de altă parte, un cititor ne propune o comparaţie de care dă un potenţial cumpărător pe piaţa din Cluj: îţi iei aici apartament de aproape 2000 de euro/mp (fiindcă da – există şi astfel de oferte în oarş) sau te lansezi într-o afacere cu o locuinţă de vacanţă în încercata Grecie?

Cum au evoluat preţurile locuinţelor după marea criză imobiliară. Clujul şi-a revenit urcând pe locul 1 la preţuri

“Pe fondul unei creditări anterior restricționate, programul Prima Casă a generat o creștere semnificativă a puterii de cumpărare a populației și, implicit, a cererii (solvabile) de locuințe. Numărul de tranzacții a crescut, ceea ce, urmare a legii cererii și ofertei, a frânat în mod vizibil ritmul de scădere a prețurilor”. arată reprezentanţii Imobiliare.ro.

Potrivit Imobiliare.ro, suma medie solicitată pentru apartamentele (noi și vechi) disponibile spre vânzare la nivel național a scăzut cu 41% în primul (aproximativ un) an de recesiune, de la 2.058 de euro pe metru pătrat util în momentul de vârf al pieței (martie 2008) până la 1.211 euro pe metru pătrat înainte de intrarea în vigoare a inițiativei guvernamentale (mai 2009). Ulterior, în perioada 2009-2014, pretențiile proprietarilor s-au mai diminuat, cumulat, cu circa 15% față de valoarea maximă atinsă înainte de criză, ajungând până la un nivel minim de puțin sub 900 de euro pe metru pătrat.

În acest răstimp, suma de 60.000 de euro a devenit un adevărat etalon de preț (la început mai rigid, apoi mai flexibil) pentru cele mai căutate tipuri de locuințe, respectiv apartamentele cu două și trei camere. Tonul alinierii a fost dat de proprietarii din piața veche, după care au urmat și vânzătorii de locuințe noi, odată cu demararea unor noi dezvoltări rezidențiale. În orașele secundare ale țării, piața a atins pragul de jos la jumătatea anului 2014 – din luna iunie, locuințele din Brașov, Cluj-Napoca, Timișoara și Constanța au început să recupereze din declinul început în 2008. În Capitală, pretențiile vânzătorilor au continuat să scadă timp de încă 12 luni, până în iunie 2015, după care au intrat pe un curs ușor ascendent. Acest decalaj este responsabil, parțial, de faptul că, de anul trecut, orașul cu cele mai mari prețuri la apartamente nu este Bucureștiul (unde Indicele Imobiliare.ro se situează în prezent la o valoare de 1.104 euro pe metru pătrat), ci Clujul (cu o medie de 1.197 de euro pe metru pătrat), arată datele Imobiliare.ro.

Cluj sau Corfu?

În acest moment, dintre cele 5044 de anunţuri cu oferte de apartamente din Cluj postate pe Imobiliare.ro, 1074 se încadrează în segmentul de preţ 40-60.000 de euro. Astfel, găseşti apartamente cu o cameră sau două camere (dar cu suprafeţe mici, locuinţe la mansardă sau în blocuri încă neterminate) în Grigorescu, Bună Ziua, Borhanci. Pe de altă parte, în perioada post-criză imobiliară, cumpărătorii de Cluj constată nedumeriţi cât de mult au luat-o în sus pretenţiile proprietarilor de locuinţe în capitala Transilvaniei. ” Când a ajuns 2000 de euro metrul pătrat la Cluj? Am găsit aşa: două camere, 42 mp utili, la 80.000 de euro! Acesta e un bloc nou în apropierea Iulius Mall. Pe mine m-ar fi interesat ceva în zona Gheorgheni, aşa că am căutat şi alte oferte. Pentru un alt apartament de două camere, de 54 mp, tot în acea zonă se cerea 80.000 de euro, plus TVA”, spune un tânăr care locuieşte în Cluj de 10 ani şi vrea să îşi cumpere un apartament. “Mai bine vinzi ce ai şi te muţi la greci”, completează el, cu un exemplu elocvent – în Corfu găseşti proprietăţi la 1600 euro/mp. “Iei apartament şi îl închiriezi când nu eşti acolo”, spune acesta.

apart corfu

Bugetul de Primă Casă a devenit buget de achiziţie

În ultimii opt ani, structura cererii de locuințe a suferit mutații importante pornind de la factorul preț. Potrivit datelor Imobiliare.ro, în 2008, 70% dintre cumpărătorii de apartamente erau interesați de  proprietăți mai scumpe de 100.000 de euro. Asta în condiţiile în care, la vremea respectivă, apartamentele cu trei și, în Capitală, chiar două camere se situau, de regulă, peste acest prag. Pe de altă parte, 9% dintre clienți aveau un buget cuprins între 80.000 și 100.000 de euro, 10% s-ar fi încadrat între 60.000 și 80.000 de euro, iar 11% ar fi plătit până la 60.000 de euro pentru o locuință. Bugetele celor mai mulţi dintre cumpărători s-au redus semnificativ până în 2016. Acum, cea mai mare parte a cererii (49%) este concentrată asupra proprietăților de până la 60.000 de euro, în vreme ce ponderea cumpărătorilor cu bugete de peste 100.000 de euro a scăzut drastic, până la 18% din total. În intervalul de preț 60.000-80.000 euro s-ar încadra 21% dintre clienți, iar 13% și-ar permite o casă de 80.000-100.000 de euro.

Apartamentele s-au făcut mai mici

“Pentru a răspunde noilor cerințe de preț ale pieței, dezvoltatorii de ansambluri rezidențiale s-au văzut nevoiți să-și reconfigureze produsele – atât în ceea ce privește numărul de camere, cât și suprafețele alocate. Astfel, din stocul locativ construit între anii 2000 și 2008, o cotă de 37,9% era reprezentată de locuințe cu trei camere, această categorie fiind urmată de unitățile cu două (33,6%), cu patru camere și mai mult (15,3%) și, în fine, de garsoniere (13,2% din total). Raportându-ne la ce s-a construit între 2012 și 2016 însă, cele mai numeroase sunt apartamentele cu două camere (48,3%), urmate la o distanță importantă de cele cu trei camere (32,5%), apoi de garsoniere (12,2%) și de unitățile cu patru camere și mai mult (7%)”, arată reprezentanţii Imobiliare.ro. Tendința de a dezvolta apartamente cu mai puține camere a fost dublată de o diminuare a suprafețelor aferente diferitelor categorii de locuințe. Astfel, suprafața medie unei garsoniere a scăzut de la 45 de metri pătrați (în 2000-2008) la 36 de metri pătrați (în 2012-2016), un apartament cu două camere are acum circa 55 de metri pătrați (față de 74 de metri pătrați), unul cu trei camere ajunge la circa 82 de metri pătrați (de la 105 metri pătrați), iar unul cu patru camere și mai mult la 115 metri pătrați (față de 125 de metri pătrați).

Sursa: Actual de Cluj