Trendul chiriilor 2015-2016


In fiecare an 70.000 de studenti ajung la Cluj-Napoca, la cele 6 universitati de stat regasite aici.

O analiza de piata arata ca pretul chiriilor din Cluj depaseste vizibil pretul chiriilor din Bucuresti, cu un procentaj de aproximativ 8%.

Pe langa masa voluminoasa de chiriasi reprezentata de studenti, Clujul adaposteste sediile unor mari companii multinationale, ale caror angajati ajuta la cresterea preturilor chiriilor, pe masura ce cererea creste si ofertele sunt din ce in ce mai indisponibile.  Astfel incat proprietarii isi permit sa aiba pretentii mari in ceea ce priveste valoarea la care isi apreciaza proprietatile.

100g3i1

Un apartament de doua camere cu pretul intre 300 si 350 de euro nu sta liber pe piata mai mult de 3-5 zile.

In urma analizelor precum si a experientei, piata imobiliara de pe segmentul chiriilor rezidentiale prezinta o crestere significanta in lunile august-octombrie 2015 datorita valului de studenti.

Insa, inceputul lui 2016 spulbera miturile legate de scaderea drastica a preturilor pe perioada iernii. Oferta fiind atat de slaba incat proprietatile disponibile se prezinta cu preturi de lista la fel de mari ca intr-o perioada obisnuita de disponibilitate, spre deosebire de alti ani cand apartamentele libere in perioada decembrie-martie erau dezavantajate de handicapul perioadei de eliberare iar proprietarii se vedeau nevoiti sa lase din pret, pentru a nu ramane cu ele neinchiriate in sezonul rece.download

Anul 2015-2016 se prezinta a fi incapatanat, cu negocieri de nu mai mult de 5-7%.

Proprietarii sunt mai receptivi la cerere, intelegand mai bine conceptul de prezentare a unei proprietati si obisnuindu-se sa isi selecteze potentialii chiriasi deoarece au de unde alege.

Cele mai cautate proprietati sunt cele de doua si trei camere, in general decomandate. Garsonierele sunt extrem de putine iar confortul creste direct proportional cu pretul.

O nisa ce ocupa un triunghi mai mic din placinta totalului de cereri, dar deloc de ignorat o reprezinta cererile de tip protocol. Sunt expati alor caror angajatori le ofera bugetul necesar comfortului de care au nevoie. Aici se cauta indeosebi apartamente de 3-4 camere, in functie de  numarul membrilor familiei de expati sau case tip duplex/individuale. Pentru cei ce vor locui singuri sau in cuplu, se cauta un minim de un dormitor + living sau office. Bugetul alocat este pe masura pretentiilor.rent-e1463147064705

Cand vorbim despre apartamente de lux, trebuie sa luam in considerare cele mai cautate zone: A.Muresanu, Centru, Buna Ziua, Gheorgheni si Zorilor/Europa. Sunt ideale apartamentele situate in constructii noi, cu putini vecini si eventual cu terase sau acces la spatii verzi/gradini.

Foarte importante au fost intrarea pe piata a proprietatilor noi, pe care investitorii le-au dotat expres cu intentia de a le inchiria pe termen lung, stabil, unor chiriasi pe masura.

Obligatorie este prezenta a cel putin un loc de parcare sau garaj deoarece zonele de amplasament ale noilor constructii sunt aglomerate, fiind de altfel bine amplasate fata de zonele de interes ale orasului (semicentral, centre comerciale, mall-uri, cladiri de birouri).

Orisicum, piata chiriilor momentan prezinta o oarecare stabilitate, un plateau economic temporar. Urmeaza sa vina insa noul val al verii, cu mai multe constructii noi si mai multe oferte interesante.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.