Chirii de capitală in Clujul imobiliar


Cei care locuiesc în Cluj trebuie să plătească pentru chiria unui apartament cu două camere, in medie, cu 70 de euro mai mult decât locuitorii care îşi caută locuinţă în celelalte mari oraşe ale ţării, ca Timişoara, Braşov sau Iaşi. Costul de închiriere în „Capitala Transilvaniei” îl depăşeşte chiar şi pe cel din Bucureşti, arată cea mai recentă analiză a portalului Imobiliare.ro.

Dacă „răsfoiţi” ofertele din piaţa locală, puteţi găsi garsoniere de închiriat pentru 350 de euro pe lună, în Gheorgheni, pe Calea Turzii sau chiar înspre gară, „lângă Facultatea de Litere”. Preţurile variază însă destul de mult: de la 285 de euro la periferia oraşului, în fosta zona industrială (acum Liberty Techology Park) la… 550 de euro pe lună, în blocul Platinia de pe Calea Mănăştur, pe fosta platformă Ursus. Şi apartamente cu două camere se găsesc pentru 350 de euro pe lună (ofertă pe Calea Turzii) la 800 de euro în zona centrală.

La nivel naţional, în al treilea trimestru din 2019, piața închirierilor de apartamente a fost mai dinamică decât de obicei: prețurile medii solicitate de către proprietari au înregistrat majorări în toate marile centre regionale, dar și în alte reședințe de județ, arată raportul Analize Imobiliare. În București, chiria medie solicitată pentru un apartament cu două camere se situează acum la 410 euro pe lună, în creștere de la 400 de euro pe lună în al doilea trimestru al anului. Același tip de locuință (confort 1, din perioada 1980-2000, cu o suprafață utilă de 50-60 de metri pătrați) poate fi închiriată, în Cluj-Napoca, cu 420 de euro pe lună – în creștere de la același nivel de 400 de euro pe lună. Chiriile solicitate pe segmentul apartamentelor cu două camere au înregistrat, în celelalte centre regionale din clasament, o egalizare, așteptările proprietarilor ajungând acum la 350 de euro pe lună în Timișoara, Brașov și Iași. „Spre comparație, trimestrul trecut, o asemenea unitate locativă putea fi închiriată, în aceleași orașe, cu 340, 325 și, respectiv, 300 de euro pe lună. Interesant este că alte două reședințe de județ, Târgu Mureș și Tulcea, au o chirie medie foarte apropiată: 320 de euro pe lună. În Constanța, pe de altă parte, un apartament cu două camere poate fi închiriat cu 300 de euro pe lună, orașul de la malul mării fiind urmat îndeaproape de Sibiu, cu 290 de euro pe lună. Și orașele cu cele mai ieftine apartamente de închiriat au consemnat, în general, creșteri ale chiriilor medii solicitate pentru două camere. Excepția de la regulă o reprezintă Reșița, unde proprietarii cer tot 180 de euro pe lună, la fel ca trimestrul anterior”, arată analiza imobiliară.

Aşadar, locuitorii din municipiul Cluj-Napoca au de plătit aproape 2000 de lei drept chirie pentru un apartament de două camere, cel mai mare nivel din ţară, deşi salariile sunt, desigur, în urma Bucureştiului.Câştigul salarial mediu net în luna august a fost în judeţul Cluj de 3440 lei, în creştere cu 13,2%  mai mare faţă de aceeaşi lună din anul 2018, Clujul situându-se pe locul II după Bucureşti.

Sursa: Actual de Cluj


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.