Cum s-au schimbat preferințele cumpărătorilor din imobiliare pe fondul Covid-19


Sursă foto: Pixabay.com

Restricțiile de circulație impuse în contextul răspândirii noului coronavirus au avut un impact vizibil asupra interesului manifestat pentru diferite tipuri de proprietăți.

În cel de-al treilea pătrar din 2020 cererea de locuințe a consemnat, în marile orașe, o tendință de creștere care a fost, în bună parte, opusă scăderii din cele trei luni anterioare, relevă cel mai recent raport de piață publicat de Analize Imobiliare. Astfel, aproximativ 154.500 de potențiali cumpărători au căutat, pe Imobiliare.ro, apartamente și case în cele mai mari șase centre regionale ale țării – în creștere cu circa 14% față de cele trei luni anterioare, când pe site erau activi 135.400 de vizitatori. În perioada analizată, cel mai mare avans al cererii, în cuantum de 32% din total, a avut loc în Cluj-Napoca, acest centru regional fiind urmat de Iași (+31%), Timișoara (+28%), Brașov (+15%), Constanța (+8%) și București (+8%).

Casele și terenurile, cel mai puțin afectate

Analizând evoluția cererii din Capitală pe categorii de imobile se observă că, pe fondul stării de urgență, au fost atinse, în luna aprilie, minime ale anului 2020 pe toate segmentele de piață. Interesant este că sectorul apartamentelor a consemnat, la momentul respectiv, cea mai semnificativă scădere (până la puțin peste 40% din nivelul lunii ianuarie), în vreme ce interesul pentru case se apropia atunci de 70%, iar terenurile, de 60%. Această evoluție confirmă, desigur, accentuarea interesului pentru proprietățile ce ar oferi posibilitatea traiului la curte. Interesant este că, inclusiv în luna septembrie, cererea pentru case și terenuri a revenit, practic, la nivelul din ianuarie, în vreme segmentul apartamentelor se situează la puțin peste 80%.

În județul Ilfov, interesul pentru case și terenuri a atins punctul minim în luna martie, iar cel pentru apartamente, în luna aprilie – însă fără a coborî sub 60% pe vreunul dintre cele trei segmente de piață. Ba mai mult decât atât: cererea pentru toate aceste tipuri de proprietăți a depășit nivelul din ianuarie chiar din luna mai, salturi spectaculoase fiind consemnate în materie de terenuri și case. În septembrie, interesul pentru apartamente se situa la același nivel ca la începutul anului, dar cel pentru case și terenuri era cu peste 20% și, respectiv, cu aproape 80% mai mare. Această evoluție ilustrează atât dorința românilor de a se muta la curte, cât și preferința pentru zonele așa-zis „metropolitane”, mai puțin aglomerate, dar și mai accesibile din punct de vedere financiar.

 

Interes mai ridicat și decât la început de an

Și în Cluj-Napoca poate fi observată – încă mai pregnant – aceeași tendință de accentuare a interesului pentru case și terenuri, în detrimentul apartamentelor. Astfel, cel din urmă segment de piață ajungea, în luna aprilie, la o pondere de aproximativ 25% din totalul cererii consemnate în ianuarie 2020, în vreme ce casele se situau la aproape 40%, iar terenurile, la aproape 50%. La nivelul lunii septembrie, interesul pentru apartamente echivala cu doar 60% din volumul înregistrat la început de an, în vreme ce casele și terenurile recuperaseră aproximativ 80% din acesta. De remarcat este că cererea pentru cele din urmă tipuri de proprietăți a atins niveluri mai mari decât atât în lunile iulie și, respectiv, iunie.

În restul județului Cluj, lucrurile arată ceva mai diferit: față de ianuarie, cererea de apartamente a coborât la puțin sub 30% în luna aprilie, în vreme ce casele s-au menținut aproape de pragul de 50%, iar terenurile, undeva pe la 75%. Scăderea mai puțin abruptă a acestui indicator comparativ cu orașul de pe Someș ar indica, și aici, atractivitatea sporită a împrejurimilor marilor orașe în rândul românilor care și-ar dori să locuiască la curte. Această tendință pare să se mențină, având în vedere că segmentul apartamentelor a recuperat aproximativ 80% din cererea de la început de an, însă interesul pentru case este cu aproape 20% mai mare decât atunci, iar cel pentru terenuri, cu aproape 60%.

Sursă grafice: Analize Imobiliare și Imobiliare.ro

Sursa: www.imobiliare.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.