Analiză imobiliară în cel mai scump oraş din ţară: peste 30 de proiecte noi, scoase la vanzare


În intervalul iulie-septembrie 2019, în Cluj-Napoca existau 33 de proiecte noi la vânzare. Anul 2019 ar putea stabili un nou record în ceea ce priveşte numărul de locuințe finalizate, nu doar la nivel național, ci și în județul Cluj, spune Dorel Niță, Head of Research Imobiliare.ro și coordonatorul platformei Analize Imobiliare. Clujul se află, însă, doar pe locul 4 în clasamentul vânzărilor de imobile în perioada ianuarie-septembrie 2019, iar vânzările au scăzut cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În judeţul Cluj numărul de locuinţe finalizate a scăzut în prima jumătate a anului, dar în trimestrul III numărul de apartamente în proiecte rezidenţiale scoase la vânzare e peste cel din anul precedent.

„Piața crește susținut din 2014. În 2018 am atins pragul din 2009 de proprietăți finalizate la nivel național, aproximativ 60.000. Semestrul I din 2019 a arătat chiar mai bine ca prima jumătate din 2018”, a declarat Niță, în cadrul evenimentului CPI Cluj 2019. Datele au fost publicate pe platforma Cpi.imobiliare.ro. „Sunt toate premisele ca anul 2019 să fie un an foarte bun în privința livrărilor de locuințe”, a mai spus el.

Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), în 2018 au fost date în folosință 59.725 de locuințe, număr în creștere cu peste 6.400 față de cel înregistrat în 2017. Cele mai multe dintre acestea au fost finalizate în București-Ilfov, mai exact 11.272, Nord-Vestul țării urmând îndeaproape această regiune. Astfel, au fost livrate în județele Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare și Sălaj 11.074 locuințe. Doar în Municipiul Cluj au fost finalizate 4.169 de locuințe, iar în restul județului peste 3.000. Cele mai multe locuințe noi au fost livrate, în afara municipiului, în Florești. Trendul ascendent s-a menținut în prima jumătate a lui 2019. Astfel, în intervalul ianuarie-iunie au fost finalizate cu mai bine de 4.000 de locuințe în plus față de perioada similară a lui 2018, depășindu-se pragul de 27.000. Și de această dată, regiunea București-Ilfov a ocupat primul loc în clasamentul național fiind urmată de cea de Nord-Vest la o diferență de mai puțin de 800 de locuințe.

De menţionat totuşi că, potrivit datelor Direcţiei Judeţene de Statistică, în judeţul Cluj numărul de locuinţe finalizate a scăzut în această primă jumătate de an.  Mai precis, în primul semestru din acest an au fost finalizate 2.278 locuințe, mai puține cu 556 față de același interval de anul trecut – o scădere de aproape un sfert, la 24,4%. Instituția consideră locuinţele terminate ca locuinţe ridicate în cursul perioadei de referinţă, ale căror elemente, inclusiv fundaţia, s-au construit pentru prima dată şi la care s-au finalizat toate lucrările prevăzute în documentaţia tehnică şi au fost recepţionate de beneficiar. Mai multe date:

Potrivit datelor Imobiliare.ro, în intervalul iulie-septembrie 2019, în Cluj-Napoca existau 33 de proiecte noi la vânzare, cu peste 20 de unități, conform datelor centralizate de Analize Imobiliare. Cele mai multe dintre ele se aflau în diferite faze de construcție. Alte cinci proiecte erau anunțate, dar nedemarate, aflându-se în faza de autorizare sau în aşteptarea certificatului de urbanism. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul de proiecte este ceva mai redus, în schimb a crescut numărul de apartamente: 1.100 în 2019 faţă de 800, anul trecut.

Alte 400 de apartamente la vânzare erau disponibile în proiectele rezidențiale din Florești.

Cererea de locuinţe este, de asemenea, în creştere. În trimestrul III din 2019 cererea pentru proprietăţi rezidenţiale la vânzare e cu 25% peste cea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Clujul se află, însă, doar pe locul 4 în clasamentul vânzărilor de imobile în perioada ianuarie-septembrie 2019, după Bucureşti, Ilfov şi Timiş. Vânzările au scăzut cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu o medie de 1570 euro/mp a apartamentelor scoase la vânzare, Clujul e în clasamentul naţional cu cele mai scumpe apartamente.

Sursa: Actual de Cluj


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.