Arhive lunare: februarie 2018

„Campioni” la Construcţii în Uniunea Europeană, pe final de an

Suntem pe ultimele locuri în clasamente la multe indicatoare importante în ceea ce priveşte calitatea vieţii sau nivelul de trai, dar se pare că ţara noastră a ajuns şi pe primul loc într-un top de construcţii. România a înregistrat în ultima lună a anului trecut cea mai mare creștere la nivelul lucrărilor de construcții din rândul statelor membre ale Uniunii Europene (UE), respectiv de 4,5%, față de noiembrie 2017. Pe de altă parte, să mai menţionăm o statistică legată de construcţii: suprafaţa medie locuibilă a unui spaţiu rezidenţial din România nu depăşeşte 41 mp, de peste două ori mai mică comparativ cu media din UE – 90,1 mp, conform datelor prezentate recent de economistul şef al unei bănci.

România s-a aflat în decembrie 2017 pe primul loc în rândul statelor membre ale UE, atunci când vine vorba despre avansul înregistrat față de luna anterioară la nivelul lucrărilor de construcții, potrivit estimărilor biroului de statistică al UE, Eurostat, citate de cpi.imobiliare.ro.

România a fost urmată în clasament de Franța și de Ungaria, acestea înregistrând un avans de 4,2%, respectiv de 3,9% în aceeași perioadă. La polul opus, cele mai mari scăderi s-au observat în Slovacia, Spania și Bulgaria, respectiv de 5,5%, de 4,4% și de 3%. De menționat este și faptul că în decembrie 2017 comparativ cu noiembrie 2017 a apărut o creștere ajustată la sezonalitate de 0,1% la nivelul zonei euro și de 0,6% la nivelul UE. De asemenea, în decembrie 2017 față de decembrie 2016, nivelul lucrărilor de construcții a crescut cu 0,5% în zona euro și cu 1,5% în UE.

Continuă să citești

De ce poate fi mai avantajos sa locuiesti in chirie?

Pentru unii dintre noi,  aceasta varianta este mai buna decat contractarea unui credit imobiliar.

In majoritatea tarilor occidentale, ponderea celor care stau in chirie este semnificativ mai mare decat in Romania.

Se stie ca romanii prefera sa fie proprietari si multi sunt dispusi sa faca sacrificii pentru a se aseza “ la casa lor”.

Totusi, in tari occidentale, precum Germania sau Stalele Unite ale Americii,  a sta in chirie reprezinta un mod absolut normal de viata pentru oricine, nu neaparat pentru elevi sau studenti si asta datorita unor avantaje semnificative:

  1. Esti mai flexibil:

Atunci cand cumperi o casa, devii, (chiar daca vrei sau nu), legat de ea. In plus unul dintre avantajele inchirierii este ca te poti muta oricand doresti, atunci cand circumstantele te forteaza sau, pur si simplu, daca ai chef de ceva nou. Spre exemplu, nou tau loc de munca se afla in  celalalt capat al orasului( sau in alta parte a tarii), te poti adapta foarte usor la noua situatie prin schimbarea locuintei. Sau daca iti place o anumita zona, poti gasi foarte usor o locuinta in imprejurimi. Aceasta flexibitatate reprezinta un avantaj si din perspectiva eventualelor schimbari, in situatia ta financiara. Continuă să citești

Vreau sa locuiesc in Centru: apartament vechi sau nou?

Este bine de stiut faptul ca marea majoritate a cumparatorilor doresc un apartament cat mai central. Acest lucru se datoreaza faptului ca  Facultatile, scolile de prestigiu, locurile de munca cel mai bine platite sunt in zona centrala, respectiv semicentrala. O problema este, insa, traficul infernal pe care il suportam cu totii in acest oras. Asa se explica faptul ca ne dorim un apartament mare , luminos in zona cu verdeata, dar cat mai aproape de locul de munca.

In zona Centrala exista apartamente cu suprafete generoase, cu o arhitectura deosebita, insa pretul lor depaseste  bugetul multor cumparatori. Exista si apartamente cu suprafete mai mici, insa 90% sunt semidecomandate . Multe locuinte din zona ultracentrala sunt monumente istorice, pe care strainii le apreciaza,  si in concluzie sunt foarte cautate de investitori. Acestia cumpara apartamente in  zona istorica, le amenajeaza si le inchiriaza in regim hotelier. Continuă să citești

Prețurile apartamentelor la început de 2018: ieftiniri pe vechi vs scumpiri pe nou!

Contrastul între cele două segmente de piață a fost resimțit inclusiv în capitala Transilvaniei, unde locuințele vechi sunt considerabil mai scumpe decât cele noi.

Pe parcursul lui 2017, locuințele din România au continuat să se scumpească (chiar dacă, pe alocuri, au mai avut loc și ușoare scăderi). Trei noi centre regionale au depășit pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat util, în vreme ce Cluj-Napoca, orașul cu cel mai mare preț mediu cerut pentru un apartament, a atins un nou record de creștere. Cum arată însă lucrurile după prima lună din 2018?

preturile apartamentelor la inceput de 2018 ieftiniri pe vechi vs scumpiri pe nou

Continuă să citești

Clasamentul cartierelor Clujului, în funcţie de preţul apartamentelor

Cartierele cu cele mai semnificative creșteri de preț în ultimul trimestru al anului trecut au fost Plopilor şi Zorilor, Iris, dar și zone din Mănăștur, Borhanci, Câmpului, notează o analiză a portalului Imobiliare.ro. Localitatea satelit Floreşti, considerată un fel de „cartier” al oraşului, se află, de asemenea, pe lista cu cele mai mari scumpiri. Continuă să citești

Preţurile cerute la început de 2018 pe apartamente în Cluj-Napoca. Vezi care sunt cele mai populare zone şi cât costă să te muţi în localităţile din vecinătate

Cartierele tradiţionale ale oraşului – Gheorgheni, Mănăştur şi Mărăşti – au fost şi în 2017 în topul preferinţelor cumpărătorilor, arată o analiză recentă a portalului CompariImobiliare.ro. Anul 2017 a fost unul bun pentru piaţa imobiliară – mai precis, pentru vânzători, investitori şi intermediari, fiindcă, de cealaltă parte, cumpărătorii s-au confruntat cu preţuri tot mai mari; apartamentele s-au vândut, totuşi, ca “pâinea caldă”, chiar dacă preţul pe metru pătrat a depăşit 1.000 de euro în toate cartierele oraşului, menţionează reprezentanţii portalului. 

Continuă să citești

Sindromul “Ultimul etaj”: justificat sau doar un alt mit urban?

Apartamentele situate la ultimele niveluri se afla si acum in coada listei preferintelor cumparatorilor, continuandu-se, astfel, o tendinta inradacinata in era comunista.

“Exclus ultimul etaj” este una dintre primele cerinte pe care un agent imobiliar o aude din partea clientului aflat in cautarea locuintei visurilor sale. Si, de obicei, este un capitol inchis: indiferent de argumentele primite, acesta ramane intransigent; decizia este luata dinainte, subiectul aproape ca e tabu!

Dar se mai justifica oare aceasta teama de inaltime a cumparatorului de apartament? Inainte de a oferi un raspuns, ar trebui sa intelegem cum s-a propagat fobia respectiva in mentalul colectiv autohton. Si, pentru asta, trebuie sa ne intoarcem in anii comunismului, cand constructia de blocuri si cartiere-dormitor a luat un avant impresionant. Desigur, tot de atunci a si ramas convingerea multora ca acele imobile au fost construite trainic si fara rabat de la calitate; intr-adevar, mai ales dupa cutremurul din 1977, structura blocurilor a fost imbunatatita,  insa, pe de alta parte, confortul locatarilor nu a fost niciodata o prioritate pentru constructorii din perioada amintita. Tocmai de aceea vedem si azi, in constructiile vechi si neizolate, igrasie sau infiltratii de apa la etajele superioare; mai mult, in cazul imobilelor la care stratul de hidroizolatie bituminoasa a rezistat inca, apare efectul de sera, mai ales in verile caniculare, cand devine aproape imposibil sa stai intr-un astfel de apartament.

Continuă să citești