„Campioni” la Construcţii în Uniunea Europeană, pe final de an


Suntem pe ultimele locuri în clasamente la multe indicatoare importante în ceea ce priveşte calitatea vieţii sau nivelul de trai, dar se pare că ţara noastră a ajuns şi pe primul loc într-un top de construcţii. România a înregistrat în ultima lună a anului trecut cea mai mare creștere la nivelul lucrărilor de construcții din rândul statelor membre ale Uniunii Europene (UE), respectiv de 4,5%, față de noiembrie 2017. Pe de altă parte, să mai menţionăm o statistică legată de construcţii: suprafaţa medie locuibilă a unui spaţiu rezidenţial din România nu depăşeşte 41 mp, de peste două ori mai mică comparativ cu media din UE – 90,1 mp, conform datelor prezentate recent de economistul şef al unei bănci.

România s-a aflat în decembrie 2017 pe primul loc în rândul statelor membre ale UE, atunci când vine vorba despre avansul înregistrat față de luna anterioară la nivelul lucrărilor de construcții, potrivit estimărilor biroului de statistică al UE, Eurostat, citate de cpi.imobiliare.ro.

România a fost urmată în clasament de Franța și de Ungaria, acestea înregistrând un avans de 4,2%, respectiv de 3,9% în aceeași perioadă. La polul opus, cele mai mari scăderi s-au observat în Slovacia, Spania și Bulgaria, respectiv de 5,5%, de 4,4% și de 3%. De menționat este și faptul că în decembrie 2017 comparativ cu noiembrie 2017 a apărut o creștere ajustată la sezonalitate de 0,1% la nivelul zonei euro și de 0,6% la nivelul UE. De asemenea, în decembrie 2017 față de decembrie 2016, nivelul lucrărilor de construcții a crescut cu 0,5% în zona euro și cu 1,5% în UE.

Pe de altă parte, merită menţionat aici că România se remarcă şi la alt capitol din domeniul Construcţiilor. Locuinţele românilor sunt vechi şi au nevoie de modernizări şi reabilitări, iar suprafaţa locuibilă este cea mai mică din Uniunea Europeana, a declarat recent Ionuţ Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank Romania, în cadrul unei conferinţe a Asociaţiei Băncilor pentru Domeniul Locativ din România. Doar una din cinci locuinţe este construită după 1990, iar suprafaţa medie locuibilă a unui spaţiu rezidenţial din România nu depăşeşte 41 mp, de peste două ori mai mică comparativ cu media din UE – 90,1 mp, conform datelor prezentate de Dumitru.

 

Clujul, „motor” pe piaţa rezidenţială

Clujul e în clasamentul imobiliar local, pe piaţa rezidenţială, pe poziţii fruntaşe în ceea ce priveşte construcţiile de locuinţe, tranzacţiile, dar şi preţurile apartamentelor. Peste 4000 de locuinţe au fost finalizate în judeţul Cluj în primele trei trimestre ale anului trecut, potrivit statisticilor oficiale, iar dintre acestea 40% sunt în mediul rural. La nivel naţional, o analiză a unei companii de consultanţă plasează Clujul pe locul trei în clasamentul privind numărul de şantiere din 2017. Clujul e polul tranzacțiilor imobiliare din provincie: o arată și datele Agenției Naționale de Cadastru, care a publicat cifrele anului trecut. Astfel, cu excepția Bucureștiului care are o populație de cinci ori mai mare și un număr de unități locative pe măsură, Clujul a avut anul trecut cele mai multe vânzări de imobile din țară, peste 43.700 – aproape la jumătate față de numărul tranzacțiilor din Capitală, 42.500.

 

sursa: actualdecluj.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.