Un trimestru de scumpiri pentru apartamentele Clujului (Studiu)


Pe parcursul primului trimestru al anului, indicele lansat de portalul Imobiliare.ro a consemnat la nivel naţional un avans de 6,5% față de valoarea de 951 de euro/mp  atinsă la sfârșitul lui decembrie 2015. Ghiciţi unde se situează Clujul în acest raport? E în topul celor mai mari creşteri, după cum aţi constatat dacă aţi căutat printre ofertele din piaţă şi aţi comparat pretenţiile proprietarilor de apartamente. Toate marile orașe analizate s-au înscris pe o traiectorie ascendentă a prețurilor în perioada menționată, dar cele mai mari creșteri au avut loc în Cluj-Napoca și Timișoara, iar cele mai mici în Constanța și București. În luna martie, pretențiile vânzătorilor de apartamente (noi și vechi) din întreaga țară au scăzut ușor (cu 0,2%) comparativ cu februarie, de la 1.015 la 1.013 euro pe metru pătrat util.

“Am găsit un dezvoltator care vinde apartamente de două camere cu 1.500 euro/mp. 1500! Zona nu e foarte departe de centru, e adevărat, dar blocul e încă în construcţie. Dacă dai un avans mai mare, preţul scade spre 1.300, dar oricum e ceva enorm pentru o familie în care niciun membru nu lucreză în IT. Şi nu ţi se oferă ceva spectaculos de banii ăştia. Ne tot uităm de câteva luni printre ofertele din piaţă, dar ceea ce am găsit până acum e descurajant”, spune o tânără care vrea să renunţe în sfârşit la chirie pentru apartamentul propriu. “Am încercat să găsesc un apartament de 3 camere, undeva într-o zonă decentă din oraş. Costă cam 80.000 de euro, ceea ce mi se pare mult pentru un oraş din România, având în vedere nivelul nostru de trai. 80 şi ceva de mii pentru un apartament de 3 camere în Grigorescu? Am văzut şi oferte cu apartamente care costă peste 100.000 de euro. Nu case, apartamente!”, a constatat un alt cumpărător.

Experienţa de potenţial cumpărător se regăseşte în statistici. Menţionăm totuşi că analiza Imobiliare.ro are în vedere preţurile cerute de proprietari, dezvoltatori şi agenţii imobiliare şi prezentate pe portal, nefiind vorba de sume tranzacţionate. Potrivit acestei analize, şi anul acesta Cluj-Napoca se situează în fruntea clasamentului scumpirilor la apartamente. În primele trei luni din 2016, suma medie solicitată de proprietari a crescut cu 7,2%, de la 1.117 euro pe metru pătrat (la finele lui decembrie 2015), până la 1.197 de euro pe metru pătrat (în martie 2016). În prima lună de primăvară, ritmul de creștere a prețurilor s-a mai temperat, cifrându-se la doar 0,9% (comparativ cu februarie).

Cu toate că cerere există la Cluj, aceasta fiind chiar în creștere, anul trecut Direcţia Judeţeană de Statistică a contabilizat un număr mai mic de locuințe finalizate în județ, iar mediul rural „conduce” la cifre. Astfel, în cursul anului 2015, în judeţul Cluj s-au finalizat 3020 locuinţe, cu 484 locuinţe mai puţin decât în anul 2014. În mediul urban au fost finalizate 1402 locuinţe, iar în cel rural 1618 locuinţe. În luna ianurie 2016 au fost eliberate 78 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale. Menţionăm că la Cluj câştigul salarial mediu nominal brut realizat în luna ianuarie 2016 a fost de 2959 lei şi cel net de 2156 lei. Câştigul salarial mediu net din luna ianuarie 2016 a fost cu 16,7% mai mare faţă de aceeaşi lună din anul 2015.

Sursa: Actual de Cluj


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.