Un pas necesar in obtinerea creditului dorit pentru proprietatea imobiliara aleasa este evaluarea imobilului, un proces important in decizia finala a bancii privind finantarea solicitata. Deoarece multi dintre noi nu stiu mare lucru despre ce presupune un raport de evaluare si care sunt pasii de urmat si actele de care este nevoie, ne-am propus in cele ce urmeaza sa trecem in revista sumar acest proces.
Pentru inceput evaluatorul bancii are nevoie sa ii fie puse la dispozitie aceste acte:
- Actele de proprietate ale imobilului ce urmeaza a fi cumparat( in original)
- Intabularea in cartea funciara a dreptului de proprietate pe numele actualului vanzator
- Cartea funciara a proprietatii actualizata si o schita a imobilului
O data ce avem aceste acte le vom prezenta bancii, deoarece brokerul bancar are nevoie sa faca copii xerox dupa acestea, stampilandu-le conform cu originalul dupa care le va depune la dosar. Urmatorul pas il reprezinta programarea evaluatorului pentru vizita efectiva in imobil. Aici unele banci apeleaza la evaluatori externi, iar altele la evaluatori din cadrul bancii. Din punct de vedere al costurilor, pretul unei evaluari se situeaza in marja de 100-200 euro in functie de dimensiunile si tipul proprietatii evaluate. Ulterior evaluatorul depune raportul la banca si se asteapta decizia finala a bancii in functie de cele primite de la expert.
Evaluarea bancii poate fi negativa daca vom avea de a face cu urmatoarele tipuri de imobile: locuinte cu bulina rosie, locuinte aflate sub incidenta legii 112/1995(cele nationalizate), locuinte avand confortul 3, etc.
Studiul de evaluare este un studiu précis, amanuntit si contine nenumarate elemente la care poate nici nu ne-am fi gandit. Sa le trecem usor in revista:
-datele de identificare ale expertului evaluator, ale cumparatorului si proprietarului imobilului
-declaratia valorii imobilului si baza de evaluare
-datele privind dreptul de proprietate( se consulta cartea funciara)
-descrierea zonei de amplasare si a constructiei de baza
-folosinta actuala a imobilului, descrierea apartamentului si analiza pietei imobiliare
– deasemenea trebuie atasate fotografii ale proprietatii si prezentate sursele care au stat la baza raportului intocmit
Totodata evaluarea se realizeaza in baza legilor care reglementeaza standardele de evaluare, cataloage de referinta si baze de date. Aici se pot folosi diferite metode: cea a comparatiei directe, cea a capitalizarii venitului pe care il poate genera proprietatea si metoda costului de inlocuire al costului net.
Asadar, raportul de evaluare este absolut necesar in obtinerea creditului, dar pe de alta parte ofera celor din piata, proprietari si potentiali cumparatori deopotriva , o oglinda fidela, obiectiva si actualizata a cotei de piata a proprietatii respective.