DE CE CRESC PREȚURILE TERENURILOR ÎN CLUJ- NAPOCA


Prețurile ternurilor au ajuns in prezent aproape la nivelul celor dinainte de criză. Cauza principala care a dus la creșterea prețurilor este cererea tot mai mare pentru terenuri construibile si dificultatea cu care se aproba urbanizarea  suprafetelor de teren intravilan.

 

Anul 2014 o data cu aprobarea  noului plan urbanistic general al Clujului a  fost  primul an de creștere după perioada de criză. Tot atunci au fost făcute ”pariurile” pentru zonele de interes a orașului incepand cu arterele principale din cartiere, unde au inceput sa apara constructii cu regim mare de inaltime precum si zone cum sunt strazile Constantin Brancusi , Decebal, Traian etc. Acestea erau cautate in trecut doar de clientii care isi doreau o casa sau un apartament. Acum sunt cautate de investitorii imobiliari pentru constructii de locuinte colective cu regim mare de inaltime. Terenurile situate in zone care in trecut nu erau cautate datorita faptului ca nu exista infrastructura rutiera si retele publice de utilitati, odata cu dezvoltarea acestora a crescut si interesul cumparatorilor pentru acele zone. Un exemplu de necontestat este cartierul Borhanci  care in prezent poate fi considerat o extindere a cartierului Gheorgheni avand preturi similare de vanzare a proprietatilor cu cele din cartierele Buna Ziua sau Europa.

Un aspect foarte important in momentul de fata in evaluarea unui teren il reprezinta urbanizarea zonei in care se afla. O data cu intrarea in vigoare a noului plan urbanistic general al Clujului in multe zone sa reluat intregul process de urbanizare de la zero aplicand noile reglementari . Proprietatile au inceput sa se devalorizeze sau sa creasca, in functie de zona in care se afla si procesul de urbanizare existent in momentul de fata. Astfel ca terenuri situate pe aceasi strada pot avea preturi diferite chiar cu diferente de pana dublul sumei datorita lipsei sau existentei urbanizarii pe acele parcele. In prezent toate autorizatiile de constructie sunt conditionate de existenta unui plan urbanistic zonal, a retelelor de apa ,gaz , energie electrica si nu in ultimul rand de amenajarea cailor de acces la nivel de strat de uzura. Toate aceste investiti si timpul de asteptare duc in cele din urma la costuri mult mai mari de achizitie a unui teren sau la diferente foarte mari in preturile afisate la vanzare la terenuri situate in aceleasi zone.

O altă cauză importantă: cererea mare și oferta mică. ” O cauză a creșterii prețurilor terenurilor este faptul că au rămas foarte puține terenuri libere. Dacă în trecut găseam o sumedenie de terenuri fără nicio construcție, acum acele terenuri au cam dispărut. Mișcorându-se volumul de terenuri pe fondul unei cereri ridicate, prețurile cresc. Astfel vedem tot mai des reconversii din fostele fabrici sau constructii noi pe acele amplasamente cum ar fi cea de la Napochim, situata pe strada Ploiești sau  transformarea Fabricii Flacăra în birouri.

Un alt factor important il reprezinta blocajul emiterii autorizatiilor de constructie pe anumite zone sau dificultatea si timpul mare de asteptare pentru emiterea acestora. Din aceste motive in general pretul terenurilor autorizate listate la vanzare ajung sa fie mai scumpe cu pana la 50%.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.