5 lucruri la care să fii atent dacă vrei o amenajare (ca) de designer!


Dincolo de schema cromatică și piesele de mobilier alese, există o serie de detalii subtile ce pot face o diferență majoră într-un ambient.

La modul ideal, oricine și-ar dori o casă „ca-n reviste”. Cel mai simplu mod de a ajunge la acest deziderat ar fi, bineînțeles, să apelezi la ajutorul unui designer profesionist. Există însă speranță și dacă te afli însă în situația de a te ocupa pe cont propriu de amenajarea casei. Specialiştii în arhitectură și design din cadrul firmei autohtone SiPro îți prezintă cinci principii de bază de care ar trebui să ții cont:

 

„Indiferent dacă locuieşti într-o casă spaţioasă sau cu încăperi mai mici, acesta este cel mai important spaţiu, locul în care trebuie să te simţi cel mai bine. De aceea, este indicat să ţii cont de sfaturile specialiştilor, dacă vrei să ai o casă organizată, în care să te relaxezi.”

Designerii SiPro

1. Regula numerelor impare

Această „regulă” spune că detaliile şi obiectele grupate în numere impare într-un ambient sunt mai atractive. Scopul este de a crea spaţii care să nu plictisească prin uniformitate, ci mai degrabă să atragă atenţia prin diferenţele dintre diferite elemente. De aceea, este indicat să grupezi obiectele similare (perne, fotografii etc.) atât în nume impare, cât și pe diferite înălţimi, forme şi texturi.

2. Punctul de interes

Fiecare încăpere are – sau ar trebui să aibă! – un anumit punct de interes, care atrage privirea încă de la intrare. „Multe camere au deja un astfel de punct datorită structurii lor: o fereastră mare sau un şemineu. Dacă încăperea nu are o astfel de caracteristică, poţi crea tu un astfel de loc printr-un corp de mobilier aşezat în centrul camerei, cum este canapeaua din catifea, care, indiferent de culoarea aleasă, va atrage atenţia datorită formei şi a detaliilor geometrice. Odată ce ai găsit acest punct de interes, poţi plasa celelalte obiecte în jurul acestuia. Utilizează culoarea sa principală şi în cazul elementelor aflate în restul camerei”, notează reprezentanții SiPro.

3. Regulile de măsurare

Când vine vorba de aşezarea pieselor de mobilier, există câteva reguli de măsurare de care ar trebui să ții cont. Una dintre acestea ar fi că masa de cafea ar trebui să fie plasată la o distanță de cel puțin 30 de centimetri față de canapea, indiferent de dimensiunile celor două. Un alt principiu vizează plasarea corpului de mobilier care susţine televizorul: distanța dintre acesta și canapea ar trebui să fie dublul diagonalei televizorului. În ceea ce privește covoarele, acestea nu ar trebui să ocupe toată pardoseala, ci ar trebui să lase liberă o porțiune de 20-40 de centimetri.

4. Spaţiul neutru

În amenajarea unei încăperi, ar trebui să acorzi o atenție deosebită și spațiului neutru – adică acea zonă liberă, care nu e ocupată de vreun obiect de mobilier. O modalitate simplă de a crea un spațiu neutru este de a lăsa un perete al camerei liber – acesta va amplifica senzația de spațiu, dar va reuși și să pună în evidență elemente de decor din proximitate. Dincolo de aglomerarea pieselor de mobilier, dezordinea este un „inamic” important al spațiului neutru, mascându-l și sufocându-l.

5. Lumina

Acesta este un aspect care influențează mult aspectul unei camere. Dincolo de influxul de lumină naturală, există trei tipuri majore de iluminat artificial. Cel dintâi este iluminarea ambientală sau generală, poziţionată pe tavan, care are rolul de a ilumina uniform o cameră. Cel de-al doilea este iluminatul de lucru, menit să acţioneze asupra unei anumite zone – cum ar fi o lampă pentru o zonă de lectură sau un bec tip led sub dulapurile suspendate din bucătărie. În cele din urmă, luminile de accent sunt menite să scoată în evidență un anumit obiect – sau o anumită porțiune a unui ambient.

Sursa: www.imobiliare.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.