Perioada în care se vând apartamentele disponibile în cele mai puternice două piețe rezidențiale din țară – București și Cluj – a crescut în prima parte a anului 2020, arată datele Analize Imobiliare, platformă lansată de Imobiliare.ro. Proprietarii de apartamente din Cluj-Napoca cer în continuare cele mai mari prețuri din țară pentru locuințe și tranzacții încă se încheie, dar perioada necesară pentru a bifa o vânzare e dublă față de ceea ce se întâmpla în 2019.
Mai precis, în Cluj-Napoca, un apartament se vindea anul trecut în puțin peste o lună (35 de zile). Acum, locuința rămâne în piață pentru 70 de zile înainte de a-și găsi un cumpărător, potrivit datelor publicate de cpi.imobiliare.ro. „Într-adevăr, intervalul de vânzare pe segmentul apartamentelor a crescut simțitor în ultimul timp”, confirmă Cătălin Elcean, de la agenția clujeană REMS Imobiliare. „Asta mai ales din cauza faptului că investitorii au luat o pauză, pe fondul incertitudinii cauzate de pandemia cu noul Coronavirus. Clienții dispuși să cumpere imediat sunt mai puțini – sunt cei nevoiți să facă rapid o achiziție din diverse motive, cum ar fi începutul anului școlar, nevoia de extindere. Există însă chiar și în acest context cazuri de tranzactii care se fac rapid, mai ales dacă e vorba de proprietăți situate în zone bune și care au la un moment dat un preț accesibil. Acestea sunt în continuare extrem de căutate de cumpărători. De exemplu, am tranzacționat o garsonieră, amplasată la etaj intermediar pe str Pasteur, la peste 2300 euro/mp în doar câteva ore după listarea ei”, menționează Elcean.
În capitală, un apartament scos la vânzare își găsea în prima jumătate a anului trecut un cumpărător, în medie, în 74 de zile, acum o astfel de proprietate rămâne pe piață circa trei luni, mai arată analiza citată. Asta în condițiile în care proprietarii din București solicitau în ianuarie un preț mediu de 1.449 de euro/mp util pentru apartamentele scoase la vânzare, cu 9,5% mai mare decât în ianuarie 2019. Până la începutul verii, acesta a scăzut la 1.396 de euro/mp util, potrivit Indicelui Imobiliare.ro care monitorizează constant evoluția prețurilor din cele mai mari orașe ale țării. Cluj-Napoca a rămas în tot acest timp cel mai scump oraș din țară. Proprietarii și dezvoltatorii cereau la începutul anului un preț mediu de 1.725 de euro/mp util, cu 11% mai mare față de începutul lui 2019, arată datele Imobiliare.ro. Până la sfârșitul lunii iunie, prețul mediu solicitat pentru o astfel de proprietate ajungea deja la 1.815 euro/mp util. Până la sfârșitul verii prețul mediu a scăzut în continuare în Capitală, până la 1.357 de euro/mp. O ușoară tendință de scădere a apărut și în Cluj-Napoca. În august, pentru apartamentele de aici se cerea, în medie, 1.811 euro/mp util, în continuare cu 11% peste nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut.
Trebuie subliniat însă că ne referim aici la prețurile solicitate de proprietari, nu la tranzacții încheiate. Dacă vorbim de cifre oficiale și de vânzări concrete, menționăm că prețul mediu pe metru pătrat al apartamentelor în 2019 a fost în Cluj-Napoca de 1.362 euro/mp, în creștere cu 5,5% față de anul 2018. Acesea sunt datele publicate în cea mai recentă ediție a Ghidului Tranzacțiilor Imobiliare, realizat de către compania Veridio, în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, bazată pe informațiile colectate de Primărie din contractele imobiliare de vânzare-cumpărare în anul 2019. Cluj-Napoca rămâne orașul din România cu piața imobiliară cea mai efervescentă după criza imobiliară care a debutat acum 11 ani. Conform Ghidului, piața imobiliară din Cluj-Napoca a cunoscut și în anul 2019 o activitate intensă, cu tranzacții imobiliare de aproape 680 milioane de euro, în creștere cu 6% față de anul precedent.
De asemenea, Clujul se află în topul județelor unde s-au vândut cele mai multe imobile pe parcursul lunii august, conform Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În luna august, 43.762 de case, terenuri și apartamente au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare în România, cu 653 peste nivelul din perioada similară a anului trecut.
Clasamentul tranzacțiilor:
București: 7.799 imobile vândute (față de 7.149 anul trecut în luna august)
Cluj: 2.705 imobile vândute (față de 1.911 anul trecut în luna august)
Brașov: 2.605 imobile vândute (față de 2.106 anul trecut în luna august)