Cele mai scumpe versus cele mai ieftine (tipuri de) apartamente: diferența poate fi de peste 20%!


Atunci când ești concentrat doar pe un anumit gen de proprietăți, poți scăpa cu ușurință din vedere faptul că unele tipuri de apartamente sunt mai scumpe, iar altele, mai ieftine.

„Cumperi mai mult, plătești mai puțin”. Nu este vorba, desigur, despre valoarea totală de achiziție a unui produs, ci de un raport cantitate-preț mai favorabil. Acest principiu, exploatat adesea în marketing, este valabil și în imobiliare. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, din punctul de vedere al prețului cerut pe metru pătrat util, garsonierele sunt mai scumpe decât toate celelalte tipuri de apartamente vechi în majoritatea marilor orașe. La polul opus, unitățile locative cu patru camere sunt, dimpotrivă, cele mai accesibile. În cele șase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, ecartul dintre cele două extreme ale pieței poate depăși o pondere de 20%. Cea mai mare diferență poate fi observată în Timișoara, iar cea mai mică în Constanța.

București:

În luna iulie a acestui an, diferența dintre prețul mediu pe metru pătrat util al unei garsoniere în bloc vechi și cel solicitat pentru un apartament cu patru camere era, în București, de aproape 18%. Astfel, o unitate locativă monocamerală putea fi achiziționată cu 1.367 de euro pe metru pătrat, în vreme ce una cu patru camere costa doar 1.122 de euro pe metru pătrat. Apartamentele cu două și trei camere se află între aceste două extreme, cu valori medii de listare de 1.287 și, respectiv, 1.212 euro pe metru pătrat.

Brașov:

În orașul de la poalele Tâmpei, o garsonieră era, raportat la prețul mediu pe metru pătrat util, cu circa 20% mai scumpă decât o unitate locativă cu patru camere: dacă cea dintâi avea o valoare medie de listare de 1.201 euro pe metru pătrat, cea din urmă putea fi achiziționată cu 960 de euro pe metru pătrat. Pretențiile vânzătorilor de apartamente cu două camere, pe de altă parte, ajungeau la o medie de 1.141 de euro pe metru pătrat, în vreme ce o locuință cu trei camere costa 1.058 de euro pe metru pătrat.

Cluj-Napoca:

În capitala Transilvaniei, diferența dintre cele mai scumpe și cele mai ieftine tipuri de apartamente în funcție de numărul de camere se situa, luna trecută, la circa 18%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, o garsonieră avea un preț mediu cerut de 1.721 de euro pe metru pătrat util, în vreme ce o locuință cu patru camere costa 1.409 euro pe metru pătrat util. Locuințele bicamerale din blocurile vechi se situau pe locul al doilea în clasamentul prețurilor, cu 1.627 de euro pe metru pătrat, fiind urmate de cele tricamerale, cu 1.580 de euro pe metru pătrat.

Constanța:

Dintre marile centre regionale analizate, orașul de la malul mării este singurul în care nu garsonierele sunt cele mai scumpe raportat la prețul mediu pe metru pătrat util. Astfel, dacă acestea costau, în medie, 1.167 de euro pe metru pătrat util luna trecută, apartamentele cu două camere erau ușor mai scumpe, ajungând la 1.173 de euro pe metru pătrat util. Diferența dintre acestea din urmă și unitățile locative cu patru camere, care costau 1.061 de euro pe metru pătrat, era, deci, de 9,5% – cea mai mică dintre marile centre regionale analizate. Locuințele cu trei camere, pe de altă parte, aveau un preț cerut de 1.118 euro pe metru pătrat.

Sursa: www.imobiliare.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.