Unde poţi să îţi cauţi apartament? Cele mai scumpe şi cele mai ieftine zone din Cluj


În cea mai scumpă zonă din Cluj – Central/Ultracentral proprietarii de apartamente cer, în medie, 1.720 euro/mp, în vreme ce preţul mediu în localitatea vecină Florești e la jumătate (860 euro/mp), arată raportul trimestrial realizat de portalul Imobiliare.ro. Preţurile cerute în „cel mai accesibil” cartier din muncipiul Cluj-Napoca sunt de 1230 euro/mp, adică aproape de valoarea medie a preţurilor înregistrate în capitala ţării: 1290 euro/mp.

Vezi care sunt cele mai scumpe şi cele mai accesibile cartiere, unde au crescut, dar şi unde au scăzut preţurile apartamentelor.

Prețul mediu solicitat de către vânzătorii de apartamente din capitala Transilvaniei se situează la un nivel de 1.520 de euro pe metru pătrat util. Pretenţiile celor care scot apartamente pe piaţă par să se fi temperat uşor şi înregistrează o creștere de sub 1% în cel de-al treilea pătrar al anului.

„Trimestrul trecut, câteva cartiere din Cluj-Napoca au consemnat, în mod firesc, marje de creștere mai mari decât media valabilă la nivel de oraș, însă niciunul nu a reușit să atingă pragul de 4%”, notează analiza. Cel mai mult s-au scumpit apartamentele disponibile spre vânzare în Grigorescu (un plus de 3,6%, până la o valoare de 1.510 euro pe metru pătrat util); pe următoarele locuri în clasamentul scumpirilor se situează Someșeni (+3,3%), apoi arealul Bună Ziua-Europa-Calea Turzii (+3,2%), Gruia-Dâmbul Rotund-Gară-Bulgaria (+3%) și Gheorgheni-Andrei Mureșanu (+1,9%).

În ultimele trei luni, pretențiile vânzătorilor de apartamente s-au diminuat în cinci mari zone din Cluj-Napoca (față de doar trei în trimestrul anterior). „Cel mai mare declin, de 1,6%, a avut loc în Baciu (zonă care s-a dezvoltat în ultimii ani ca un cartier-dormitor al orașului de pe Someș); în Plopilor, pe de altă parte, prețurile au scăzut cu 1%, în Iris cu 0,8%, în zona centrală și ultracentrală cu 0,4%, iar în Mărăști-Între Lacuri-Aurel Vlaicu cu 0,3%”, arată analiza.

În urma variațiilor de preț consemnate trimestrul trecut, în clasamentul zonelor cu cele mai scumpe apartamente din Cluj-Napoca au intervenit câteva schimbări. Zona centrală și ultracentrală e în continuare în clasament (cu o medie de 1.720 de euro pe metru pătrat util), însă aceasta nu se mai află la egalitate cu Plopilor – zonă care a trecut pe poziția secundă și unde așteptările proprietarilor ajung acum la 1.700 de euro pe metru pătrat. Pe următoarele locuri în acest clasament se află zonele Gheorgheni-Andrei Mureșanu (cu o medie de 1.630 de euro pe metru pătrat util), Zorilor (1.560 de euro pe metru pătrat) și Mărăști-Între Lacuri-Aurel Vlaicu (1.550 de euro pe metru pătrat util) – ultimele două zone inversându-și pozițiile față de al doilea pătrar din 2018.

Când vine vorba de zone accesibile, cumpărătorii trebuie să îşi îndrepte atenţia mai ales în afara oraşului, în localităţile-satelit Floreşti şi Baciu. În municipiu, nu a mai rămas niciun cartier unde pretenţiile proprietarilor să nu depăşească 1000 euro/ mp. De fapt, chiar şi în cea mai „accesibilă” zonă din Cluj-Napoca media preţurilor cerute a trecut de 1.200 euro/mp. Asta în condiţiile în care în Bucureşti se cere, în medie, 1290 euro/mp.

„Topul zonelor cu cele mai accesibile apartamente pentru clujeni rămâne neschimbat (cu mențiunea că unele cartiere cuprinse în acesta au consemnat creșteri semnificative în perioada analizată); primele două poziții, cu prețuri de sub 1.000 de euro pe metru pătrat util, sunt ocupate în continuare de două localități limitrofe, anume Florești (cu o medie de 860 de euro pe metru pătrat util de apartament) și Baciu (960 de euro pe metru pătrat). Clasamentul este completat de zonele Someșeni (cu 1.230 de euro pe metru pătrat), Iris (1.320 de euro pe metru pătrat), dar și Gruia-Dâmbul Rotund-Gară-Bulgaria (1.400 de euro pe metru pătrat)”, arată analiza portalului imobiliar.

Sursa: Actual de Cluj


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.