Războiul prețurilor: apartamente vechi vs. apartamente noi


Este de așteptat ca „dominația” blocurilor construite înainte de Revoluție să fie doar o situație temporară.

În momentul de față, o privire asupra pieței rezidențiale autohtone ilustrează o situație paradoxală: prețurile apartamentelor vechi sunt foarte apropiate – și, în unele cazuri, chiar mai mari – decât cele solicitate pentru unitățile locative nou-construite. O analiză comparativă realizată de Imobiliare.ro pe cele două segmente de piață arată că această anomalie este mai accentuată în orașele secundare ale țării.

vedere panoramica

Această situație ține în mare măsură de structura ofertei disponibile pe piață. O primă explicație este că, dat fiind faptul că au fost primele construite, blocurile vechi beneficiază, de regulă, de un amplasament mai bun, chiar în interiorul aceluiași cartier – sunt situate stradal, au acces mai facil la mijloacele de transport în comun, obiective culturale (în cazul zonelor centrale), magazine, școli etc. Construcția de blocuri noi, pe de altă parte, este foarte limitată de disponibilitatea loturilor pentru construcții, astfel că terenurile achiziționate de investitori sunt, de fapt, ceea ce a rămas în urma dezvoltărilor rezidențiale tradiționale (și a putut fi achiziționat la un preț acceptabil). Nu în ultimul rând, oferta actuală de pe segmentul nou este reprezentată în bună măsură de apartamente construite în perioada de boom, unde accesul a fost pus pe volum și mai puțin pe un concept, iar stocul de apartamente s-a acumulat în criză.

În acest context, prețul apartamentelor vechi este într-adevăr apropiat și uneori chiar mai mare decât al acelora noi. Este de așteptat însă, conform Imobiliare.ro, ca acest aspect să fie corectat de noua generație de locuințe noi, ce va avea un concept bazat pe nevoile cumpărătorilor. În bună măsură, proiectele noi vor beneficia de un amplasament favorabil, datorită ieftinirii terenurilor pe timp de criză, inclusiv a unor loturi cu o localizare foarte bună și acces facil la punctele de interes pentru cumpărători.

Cluj-Napoca:
Capitala Transilvaniei ilustrează cel mai bine paradoxul actual al prețurilor. Aici, suma medie solicitată pentru apartamentele vechi se situa, la finele lunii trecute, la 1.261 de euro pe metru pătrat util; spre comparație, o unitate locativă nou-construită putea fi achiziționată cu 1.174 de euro pe metru pătrat. Discrepanța se menține și la o analiză mai detaliată, pe zone: în perimetrul central, spre exemplu, un apartament vechi costă, în medie, 1.408 euro pe metru pătrat, față de 1.375 de euro pe metru pătrat, la cât ajunge unul nou; în zona semicentrală, o locuință construită înainte de 1990 are o valoare medie de listare de 1.283 de euro pe metru pătrat, în vreme ce una nouă ajunge la 1.214 euro pe metru pătrat. Nu în ultimul rând, în cartierele periferice locuințele vechi au un preț mediu cerut de 1.190 de euro pe metru pătrat, față de 1.045 de euro pe metru pătrat pentru cele noi.

Timișoara:
Și în orașul de pe Bega, prețurile practicate pe cele două segmente de piață sunt foarte apropiate: 1.024 de euro pe metru pătrat util pe vechi și, respectiv, 1.014 euro pe metru pătrat pe nou. Totuși, zona centrală este singura în care apartamentele noi sunt mai scumpe decât cele vechi, ajungând la o medie de 1.250 de euro pe metru pătrat, față de 1.119 euro pe metru pătrat. În zona semicentrală, o locuință în bloc vechi costă 1.035 de euro pe metru pătrat, iar una în bloc nou 1.032 de euro pe metru pătrat. La periferie însă, o unitate locativă construită înainte de 1990 poate fi achiziționată cu 1.011 euro pe metru pătrat, față de 982 de euro pe metru pătrat una nouă.

București:
Capitala face excepție de la această anomalie a prețurilor – per ansamblu, cel puțin. Aici, locuințele din blocurile vechi costau, la finele lunii trecute, 1.062 de euro pe metru pătrat util, potrivit Indicelui Imobiliare.ro; cele noi, pe de altă parte, aveau un preț mediu cerut de 1.201 euro pe metru pătrat. În zona centrală, valoarea medie de listare pentru un apartament vechi este de 1.295 de euro pe metru pătrat, față de 1.500 de euro pe metru pătrat pentru unul nou. În zona semicentrală, un cumpărător ar trebui să plătească 1.179 de euro pe metru pătrat pentru a locui într-un imobil construit înainte de Revoluție, față de 1.342 de euro pe metru pătrat pentru o locuință mai nouă. Doar în cartierele periferice, unde în ultimii ani s-au construit multe proiecte low-cost (multe dintre ele chiar la marginea orașului), prețul mediu pe nou este mai mic decât cel pe vechi, respectiv 863 de euro pe metru pătrat, față de 924 de euro pe metru pătrat.

Iași:
În capitala Moldovei, prețul mediu cerut de vânzători se situa la 873 de euro pe metru pătrat util pe piața veche și, respectiv, 927 de euro pe metru pătrat pe cea nouă. În zona centrală, un apartament vechi costă 1.133 de euro pe metru pătrat, iar unul nou 1.300 de euro pe metru pătrat. În cartierele semicentrale, o locuință construită înainte de Revoluție ajunge la 875 de euro pe metru pătrat, în vreme ce una construită din 2000 încoace are o valoare de listare de 970 de euro pe metru pătrat. Dar în zona periferică apartamentele vechi sunt mai scumpe decât cele noi, la un preț de 850 de euro pe metru pătrat, față de 793 de euro pe metru pătrat.

 

Sursa: www.imobiliare.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.