Arhive lunare: iulie 2016

Atenție, cresc chiriile!

Datele Imobiliare.ro semnalează, înainte de începerea anului universitar, o tendință clară de majorare a chiriilor în marile orașe ale țării.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-real-estate-market-male-hands-around-house-made-euro-banknotes-concept-image31110846Analiza ia în calcul apartamentele cu una, două și trei camere și compară prețurile medii solicitate în iulie 2016 cu valorile consemnate în ianuarie 2016 și iulie 2015. Dintre cele patru centre universitare analizate, cele mai accesibile locuințe pot fi găsite în Timișoara (garsoniere și trei camere) și Iași (două și trei camere).

Cluj-Napoca:

Orașul de pe Someș se situează pe primul loc atât în clasamentul celor mai mari chirii solicitate în prezent de proprietari (excepție făcând aici segmentul garsonierelor, unde este surclasat de București), cât și în cel al scumpirilor consemnate la șase și la 12 luni, conform Imobiliare.ro. Astfel, prețul mediu pentru o garsonieră se situează la 200 de euro pe lună, cu 11% mai mult decât în ianuarie anul acesta, dar și decât în iulie anul trecut (când era de 180 de euro pe lună). Cele mai mari creșteri au avut loc însă în cazul apartamentelor cu două camere – o astfel de locuință poate fi închiriată acum cu 330 de euro pe lună, cu 14% mai mult decât în ianuarie și cu 32% mai mult decât anul trecut (când ajungea la 290 și, respectiv, la 250 de euro pe lună). Un apartament cu trei camere, pe de altă parte, are momentan o valoare medie de listare de 420 de euro pe lună, cu 20% mai mult față de începutul lui 2016, dar și față de vara lui 2015 (când se situa la un nivel de 350 de euro pe lună). Continuă să citești

Cum putem analiza profitabilitatea unui teren ?

În momentul achiziționării unui teren trebuie avut in vedere in principal indicii urbanistici ( CUT-ul, POT-ul) coeficentul de utiliare a terenului respectiv procentrul de ocupare a terenului . Acestia ne indica suprafata maxima pe care o putem construi pe o parcela. De asemenea inaltimea maxima si retragerile viitoarei constructii fata de limitele parcelei ne influenteaza la suprafata maxima construita pe care o putem realiza.

images

Să spunem că prețul unui teren listat la vanzare este X – în funcție de ceea ce poate fi construit pe acel teren ca suprafață totală desfășurată dată de indicatorii urbanistici, pretul terenului se va imparte la coeficentul de utilizare a terenului CUT pentru a afla incidenta terenului/metru patrat construit . Iata un exempulu de calcul, daca un teren costa 400 euro/mp si are CUT-ul de 2% costul terenului in metru patrat construit va fi de 200Euro. La acesta se mai adauga pretul efectiv de constructie aproximativ 400E/mp si rezulta un cost total de 600E/mp construit. Cu cât se poate vinde această construcție? Prețul diferă, desigur, în funcție de zonă si de alte caracteristici . Continuă să citești