Arhive lunare: noiembrie 2015

Ce casă te face să te simţi… acasă?

1Alegerea unui tip de locuinţă este extrem de importantă, pentru că imobilul este destinat să acopere, pentru o perioadă mare de timp, necesităţile cumpărătorului.

Multă lume nu dă importanţă, considerând că apartamentul sau casa reprezintă doar statutul social, sau puterea financiară de la un anumit moment. O decizie mai puţin inspirată, într-un anumit moment, va aduce cu timpul neplăceri în plus şi chiar neajunsuri. O garsonieră cochetă este astăzi o alegere ideală pentru o persoană necăsătorită, însă cinci ani mai târziu lucrurile se pot schimba, iar mutarea, în acest caz, poate deveni anevoioasă, ori favorizată numai de şansă. Tocmai de aceea, când te afli în căutarea unei locuinţe, ai la dispoziţie mai multe variante.

Continuă să citești

Noile reglementari privind programul Prima Casa

Actul adițional al convenţiei de garantare elaborat de FNGCIMM în colaborare cu Asociaţia Română a Băncilor, va optimiza activitatea de acordare a garanţiilor şi de soluţionare a cererilor de plată.

În data de 5.11.2015 a avut loc întâlnirea dintre Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii și Asociația Română a Băncilor unde, în cadrul Comisiei de Creditare, reprezentanții FNGCIMM au prezentat celor 38 de reprezentanți ai instituțiilor bancare partenere, Actul adițional la convenția plafon de garantare, ce va fi adoptat în perioada imediat următoare.

Poziția exprimată de FNGCIMM a întrunit adeziunea reprezentaților bancari, care la rândul lor au înaintat propuneri și amendamente, în urma discuțiilor rezultând cu claritate elementele de noutate ce vor fi aduse prin acest act aditional.

prima-casa-agentie-imobiliara

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii dorește să informeze beneficiarii și partenerii bancari participanți în cadrul programului Prima Casă despre recentele modificări și completări aduse programului, prin intrarea în vigoare a Ordinului nr.1119/2015, emis de Ministerul Finanțelor Publice, publicat în Monitorul Oficial în data de 28.09.2015, care operaţionalizează următoarele facilităţi suplimentare oferite beneficiarilor:

– Beneficiarii programului vor avea posibilitatea achiziționării unei noi locuințe în cadrul Programului Prima Casă, cu suprafață utilă mai mare sau cu o valoare mai mare decât locuința achiziționată /construită inițial prin program, cu condiția ca locuința achiziționată sau construită inițial să fie înstrainată prin vanzare-cumpărare cel mai târziu până la data încheierii contractului de vânzare –cumpărare a noii locuințe, iar creditul acordat inițial în cadrul Programului să fie lichidat până la data încheierii contractului de vanzare-cumparare a noii locuințe, care va beneficia de garanția statului în această nouă etapă a Programului.

Continuă să citești

Adio, criză? Prețurile caselor au depășit pragul de jos, românii vor iar să cumpere!

Valoarea de achiziție continuă să fie cel mai important criteriu de selecție a unei locuințe.

O analiză realizată de Imobiliare.ro relevă faptul că, în momentul de față, piața rezidențială autohtonă pare să-și fi încheiat declinul declanșat de recesiunea economică globală – fapt vizibil atât din punctul de vedere al evoluției prețurilor, cât și din perspectiva cererii de locuințe.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-buying-house-concept-giving-money-key-white-background-image49073076

Continuă să citești

Românii din marile orașe vor să cumpere locuințe

Conform unui studiu derulat de Imobiliare.ro, aproape 36% din populația urbană de peste 25 ani din șase mari orașe ale țării are sau a avut o nevoie imobiliară activă într-un interval de șase luni.

comisionul agentuluiMai mult de jumătate dintre respondenții din București, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Constanța și Timișoara, respectiv o pondere de 52% din total, au menționat nevoia de a cumpăra o proprietate, în vreme ce diferența de 48% este divizată între cei interesați să închirieze, să dea spre închiriere sau să vândă. Totuși, când vine vorba de achiziție, aproape jumătate dintre cumpărători iau în vedere un interval egal sau mai mare de șase luni. Principalul criteriu de achiziție a unei locuințe rămâne prețul (pentru 75% dintre potențialii cumpărători), urmat de zonă (în proporție de 57%) și confort (pentru 37%). Pe de altă parte, vechimea imobilului este un criteriu decisiv pentru 24% dintre respondenți. 45% dintre cei chestionați au în vedere o perioadă mai mare de șase luni pentru a încheia tranzacția vizată, iar 43% sunt dispuși să plătească un comision către un agent imobiliar.

În același timp, analiza evoluției numărului de tranzacții imobiliare realizate în primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut arată că, în județele ale căror reședințe sunt orașele menționate (cu excepția județului Timiș), au fost încheiate mai multe astfel de operațiuni (vezi graficul de la finalul articolului). Continuă să citești

O casă nouă fără „surprize”: 8 lucruri la care să fii atent!

Mulți cumpărători neglijează o serie de aspecte în măsură să le afecteze calitatea locuirii pe termen lung.

În procesul de achiziție a unei locuințe, cumpărătorii caută, de regulă, ca aceasta să răspundă preferințelor personale în materie de preț, localizare, finisaje etc. Potrivit dezvoltatorului imobiliar Adama, mulți uită însă de un ultim pas extrem de important pentru a-și asigura o locuire fără griji pe termen lung: procesul de predare-primire a proprietății. În cazul unei locuințe noi mai ales, acest din urmă pas este esențial, putând scoate la iveală probleme importante.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-couple-coming-to-see-new-flat-happy-smiling-married-focus-man-image51606328

Continuă să citești