Ce casă te face să te simţi… acasă?


1Alegerea unui tip de locuinţă este extrem de importantă, pentru că imobilul este destinat să acopere, pentru o perioadă mare de timp, necesităţile cumpărătorului.

Multă lume nu dă importanţă, considerând că apartamentul sau casa reprezintă doar statutul social, sau puterea financiară de la un anumit moment. O decizie mai puţin inspirată, într-un anumit moment, va aduce cu timpul neplăceri în plus şi chiar neajunsuri. O garsonieră cochetă este astăzi o alegere ideală pentru o persoană necăsătorită, însă cinci ani mai târziu lucrurile se pot schimba, iar mutarea, în acest caz, poate deveni anevoioasă, ori favorizată numai de şansă. Tocmai de aceea, când te afli în căutarea unei locuinţe, ai la dispoziţie mai multe variante.

Fiecare dintre acestea se poat întâlni pe piaţa imobiliară şi are avantaje, dar şi dezavantaje. În funcţie de situaţie şi nevoi, poţi alege o locuinţă de tip garsonieră, un imobil multifamiliar, o casă în condominiu sau un duplex. Cel mai potrivit tip nu este neapărat cel pe care ţi-l poţi permite, ci, mai degrabă, cel care te va face cu adevărat să te simţi ca acasă, pentru o lungă perioadă de timp.

Pentru a face alegerea cea mai potrivită, este bine să cunoşti caracteristicile fiecărui tip de imobil în parte.

Diferenţa nu este făcută de camerele de locuit

Locuinţa unifamilială poate fi o garsonieră, sau un imobil de tip similar, care are o singură cameră de locuit, o baie, o bucătărie şi, uneori, alte spaţii cu destinaţii specifice. Totul însă este redus din punct de vedere al suprafeţei, dar şi al utilităţii. Principala încăpere va fi şi cameră de zi, şi dormitor, ceea ce înseamnă că va fi ideală pentru o persoană singură.

Poate fi o alegere perfectă pentru o persoană tânără. În opoziţie, o locuinţă multifamilială este destinată să găzduiască mai multe familii, care vor avea la dispoziţie camere separate atât pentru locuit, cât şi pentru gătit sau pentru baie. Modelul des întâlnit este cel al unei case cu etaj, cu intrări separate, astfel încât locatarii să beneficieze de toate avantajele unei locuinţe multifuncţionale şi să nu fie nevoiţi să utilizeze spaţii în comun. Ca preţ, imobilul face parte din categoria celor scumpe, la care au acces cumpărători cu un nivel financiar ridicat.

Aceştia vor fi interesaţi de o astfel de locuinţă, în ideea în care fie vor închiria o parte din acesta, fie îşi fac planuri pentru a se muta împreună cu un copil care îşi întemeiază, la rândul său, o familie.

Spaţiile utilizate în comun aduc costuri de întreţinere mai mici

Aşa-zisele apartamente sau garsoniere, aflate în condominii numite adesea blocuri sunt imobilele cele mai prezente pe piaţă, în acest moment. Proprietarul unui astfel de condominiu deţine spaţiul de locuit, dar utilizează alături de ceilalţi locatari holul de la intrare, scările, liftul sau spaţiile de recreere.

Spre deosebire de locuinţele de tip unifamilial sau multifamilial, costurile clădirii se împart la numărul de apartamente existente. Proprietarul plăteşte o întreţinere lunară, încasată de asociaţia de proprietari, care acoperă astfel costurile legate de încălzire, reparaţii şi curăţenie. Situaţia este convenabilă, având în vedere că în acest mod proprietarul nu face altceva decât să îşi îngrijească spaţiul propriu, iar pentru încăperile utilizate în comun, iluminatul, încălzirea şi curăţenia sunt suportate în mod egal, de mai mulţi proprietari.

Pe de o parte, există însă şi dezavantaje. Traiul în comun poate aduce neajunsuri, pentru că unele costuri nu vor fi suportate de toţi locatarii, fie din cauza lipsei banilor, fie din alte motive. La rândul lor, conducătorii asociaţiei pot fi buni gospodari sau vor prefera să nu se implice prea mult. În momentul alegerii unui apartament de tip condominiu, inspectaţi cu atenţie cât de bine este întreţinută scara blocului, care este starea curăţeniei şi care este nivelul restanţelor la plata întreţinerii.

În caz contrar, veţi locui alături de persoane al căror mod de viaţă nu vă va plăcea. Duplexurile, în schimb, vă pot scuti de unele neajunsuri în ceea ce priveşte spaţiile comune. Cu excepţia apartamentelor situate pe două etaje, în condominiu, duplexurile reprezintă, de regulă, două imobile într-o singură clădire, cu intrări separate, pe un singur nivel, dar care utilizează un zid în comun, ceea ce duce la reducerea unor cheltuieli de întreţinere. Ele reprezintă o locuinţă ideală, pentru că preţul reflectă costurile unei construcţii mai ieftine decât o casă, dar mai scumpe decât un apartament în condominiu; fundaţia şi acoperişul sunt aceleaşi, spaţiul este însă împărţit în două locuinţe separate.

Sursa: www.imobiliare.topestate.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.