Când acasă e chiar la casă. Cât te costă, ce alegi şi unde


1

Dacă apartamentul de două camere a devenit prea mic pentru familie sau dacă pur şi simplu veniturile îţi permit să faci un ”upgrade” înspre locuinţa care are şi curte, la care visai de mult, îţi aducem câteva date: unde şi cu cât poţi să cumperi. Sau unde poţi să construieşti ca să vinzi. Şi, desigur, cu cât.

Cele mai multe case vândute în Cluj se încadrează într-un buget de 100 000 – 150 000 de Euro, fiind vorba de locuinţe în sistem duplex-triplex. Casele individuale se vând la preţuri mult mai ridicate şi pot să ajungă la 200 000 – 250 000 de Euro. Într-un volum mult mai mic, s-au vândut în 2014 şi case care au trecut de acest preţ. Avantajul pentru dezvoltatorii de case în sistem duplex-triplex ţine de eficienţă: proiectele pot fi realizate într-un timp relativ scurt, inclusiv cu etapele de proiectare şi avizare.

Proiecte de case pe zone extinse, în ansambluri integrate, pe suprafeţe mari de teren şi cu servicii aferente sunt aproape inexistente în Cluj-Napoca. Motivul principal: costurile ridicate asociate unor astfel de dezvoltări. În noile extensii imobiliare ale oraşului, cu rezerve de teren construibil, predomină blocurile, iar casele sunt construite mai ales în sistem duplex / triplex, cu mai mulţi proprietari. Nici pentru perioada următoare nu anticipăm apariţia unor proiecte de anvergură pe acest segment de piaţă, dintr-un cumul de motive: preţurile ridicate ale terenurilor, costurile ridicate pentru dezvoltarea de case şi rentabilitate mică pentru beneficiar.

Unde se construieşte şi unde se vinde

Cele mai multe case cuplate se construiesc în noile dezvoltări ale oraşului, cum ar fi în Bună Ziua, unde casele se vând cu 140 000 – 160 000 de Euro, la stadiu semifinisat, preţul variind în funcţie de suprafaţa utilă a construcţiei şi de cea a terenului. De asemenea, există interes din partea constructorilor pentru achiziţia de parcele generoase de teren, în scopul dezvoltării de case, în sudul oraşului, în zone ca Borhanci şi Bună Ziua.

3

În cartiere constituite, cum ar fi zona Gheorgheni, rezervele de terenuri sunt limitate, aşa că cele mai multe construcţii vizează reabilitarea/reconstrucţia/extinderea unor case vechi. Există de asemenea case scoase la vânzare, la preţuri de 300 000 – 400 000 de Euro, la stadiu semifinisat, cu suprafeţe utile de peste 200 mp utili şi parcele de terenuri de peste 500 mp.

În zona Europa, preţurile variază între 90 000 de euro şi 130 000 Euro, la limita superioară a intervalului situându-se casele amplasate pe străzi private şi asfaltate. În Mănăştur, casele costă 90 000 – 115 000 Euro. Făgetul este o zonă într-o continuă dezvoltare, cu un ritm accelerat de construire, însa cele mai multe se realizează de către beneficiar pentru folosinţă proprie. În zonele din proximitatea municipiului, ca localităţile Floreşti sau Apahida, se găsesc oferte la preţuri mult inferioare celor din Cluj-Napoca, însă calitatea finisajelor este în multe cazuri îndoielnică.

Zonele căutate de dezvoltatori şi de cumpărători sunt în special Bună Ziua, Europa, Borhanci, Câmpului.

De asemenea, o opţiune pentru clienţii care intenţionează să achiziţioneze o casă este alegerea unei asfel de locuinţe în cartierele constituite ale oraşului, în zone consacrate de case (sau unde măcar sunt preponderent case). Casele vechi sunt căutate mai ales în zonele Andrei Mureşanu, Gheorgheni, Grigorescu, Zorilor şi chiar s-au realizat pe parcursul anului trecut multe tranzacţii pe acest segment. Se caută cu precădere casele noi, dar nu sunt ocolite nici cele reconstruite.

Care e profilul cumpărătorului de casă. Ce buget are şi de unde vine

Bugetul pentru case în sistem duplex / triplex se situează de obicei între 90 000 – 150 000 Euro, pentru case familiale bugetul este de aproximativ 200 000 Euro. Cei mai mulţi cumpărători provin din multinaţionale şi companii private. Există mulţi clienţi care achiziţionează case cu plata cash.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.