Pe o piață în care, dacă ești cumpărător, dai în aproape orice cartier de prețuri de peste 1000 de euro și uneori mult peste în noile blocuri ale orașului, anul trecut în Cluj-Napoca s-au tranzacționat 6.355 de proprietăți imobiliare. Dintre acestea, 383 de terenuri, 363 de case, 3.749 de apartamente și 1.860 de alte tipuri de proprietăți imobiliare. Valoarea totală a tranzacțiilor încheiate în 2014 pe raza Municipiului Cluj-Napoca a fost de aproximativ 283,9 milioane de euro. 84,5% dintre tranzacții au fost finanțate din surse proprii. Preț mediu: 832 de euro/mp, adică semnificativ mai jos decât cifrele din analizele imobiliare realizate de agenții imobiliare pe baza ofertelor din piață și a prețurilor cerute. Conform acestora prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în Cluj trece acum de 1.000 de euro/mp.
Datele au fost făcute publice într-un ghid realizat pe baza tranzacțiilor imobiliare încheiate între vânzători și cumpărători pe raza municipiului, în anul 2014. Studiul a fost realizat de o echipă de evaluatori membri ai Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România, coordonată de Adrian Vascu, Președintele ANEVAR, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și cu sprijinul companiilor de consultanță Veridio si KPMG. Acesta este a doua ediție a ghidului, după ce anul trecut a fost publicat unul care a raportat cifre pentru perioada mai-decembrie 2013. Consultă AICI ghidul.
”Raportat la nivel anual, în 2014 am avut cu peste 28% mai multe tranzacții ca în 2013. De asemenea, valoarea acestora a depășit-o cu aproape 23% pe cea din 2013”, a subliniat Adrian Vascu, președinte ANEVAR și senior partner Veridio. Cât despre diferențele față de sumele vehiculate/solicitate în piață, Vascu are o precizare principală: cifrele din “ghid” se referă la tranzacții încheiate. “Ca să aducem un pic de lumină în întunericul de pe piața imobiliară, să se mai lumineze hala”, susține președintele ANEVAR.
În perioada ianuarie-decembrie 2014 s-au tranzacționat 6.355 de proprietăți imobiliare, dintre care 383 de terenuri, 363 de case, 3.749 de apartamente și 1.860 de alte tipuri de proprietăți imobiliare, cum ar fi spații comerciale, office, spații industriale sau auxiliare, arată datele din “ghid”. Valoarea totală a tranzacțiilor încheiate în 2014 pe raza Municipiului Cluj-Napoca a fost de aprox. 283,9 milioane de euro. Principalele criterii de analiză au fost: tipul proprietății, cartierul în care aceasta este încadrată, modalitatea de finanțare, suprafața proprietății și prețul.
Conform datelor centralizate în acest raport, majoritatea covârșitoare a tranzacțiilor a fost finanțată din surse proprii: 84,5% dintre acestea, comparativ cu 74% dintre proprietățile tranzacționate în perioada analizată în anul precedent, respectiv mai-decembrie 2013. Două posibile explicații, potrivit reprezentantului echipei de proiect: reticența băncilor în a acorda credite imobiliare, în perioada post-criză econonomică și preferința celor care dispun de bani pentru investiții în imobiliare, considerate achiziții cu potențial de profit. Dacă în 2013, achizițiile persoanelor juridice au reprezentat mai puțin de 7% din total, în 2014, această cifră a urcat la 16,5%. Top 10 cele mai valoroase tranzacții ale persoanelor juridice însumează peste 24,2 milioane de euro din cele 46,7 milioane de euro tranzacționate de persoanele juridice în 2014.
Cele mai multe tranzacții s-au realizat în luna octombrie, care a fost totodată și luna cu cea mai mare valoare a tranzacțiilor, de aproximativ 31,8 milioane de euro. Cartierul clujean cu cele mai multe tranzacții a fost, ca și anul trecut, cel mai mare cartier al orașului – Mănăștur (1.042 de tranzacții), care a fost detronat însă din punct de vedere valoric de Centrul Clujului, unde proprietățile tranzacționate în 2014 au însumat 42,3 milioane de euro.
Vezi care sunt cele mai scumpe/cele mai ieftine cartiere:
Pe ce date este făcut “ghidul”
Realizată în premieră pe țară anul trecut cu sprijinul Direcției de Impozite și Taxe Locale a Primăriei din Cluj-Napoca, broșura aflată la cea de-a doua ediție conține date privind volumul și valoarea totală a proprietăților tranzacționate, repartizarea acestora pe tipuri de proprietăți (apartamente, case, terenuri, altele), prețurile medii pe metru pătrat repartizate pe cartiere și pe întregul municipiu, precum și multe alte cifre relevante. Tranzacțiile prezentate în ghid sunt încheiate între persoane fizice, juridice sau ambele, utilizând diverse surse de finanțare – bancară sau proprie – și au ca obiect proprietăți imobiliare constând în terenuri, case și apartamente, dar și spații comerciale, de birouri, industriale și altele. Tranzacțiile au fost încheiate în diferite monede dar, pentru o comparație relevantă, s-a realizat convertirea tuturor în euro, la cursul mediu BNR din luna aferentă perfectării tranzacției.
Alte cifre, din piața jucătorilor din imobiliare
Studiul Darian, care are la bază tranzacții realizate, nu prețuri de oferte, arată că în semestrul II al anului trecut Clujul era cel mai scump oraș din țară, după București. În ceea ce privește prețurile medii de tranzacționare la apartamentele vechi pe primul loc este Bucureștiul, cu o medie de 965 euro/mp. Capitala este însă urmată îndeaproape în clasament de Cluj-Napoca cu o medie 932 euro/mp, în vreme ce în Timișoara prețul mediu este de 860 euro/mp. În ceea ce privește prețurile apartamentelor noi, în Cluj Napoca se înregistra un preţ mediu de 982 de euro/mp.
Analiza de mai a agenției Blitz Imobiliare arată că Indicele privind prețurile din piața rezidențială locală a înregistrat pentru luna trecută valoarea medie de 1.027 euro/mp pentru apartamentele de vânzare din Cluj. Menționăm că Indicele Blitz nu se referă la tranzacții încheiate, ci prezintă media prețurilor publice ale apartamentelor de vânzare din Cluj, exprimată in euro/mp. Indicele oferă valori medii diferențiate pentru apartamentele din municipiul Cluj-Napoca și cele din comunele învecinate (Florești, Baciu, Apahida). Studiul a fost realizat pe un eșantion de 2.045 oferte imobiliare publice din baza de date a agenției.
Prețul mediu solicitat pentru apartamentele vechi și noi disponibile spre vânzare în Cluj a crescut într-o lună de la 990 la 1.001 de euro/mp, marcând o diferență de 14,5% față de aprilie 2014 (când se situa la 874 de euro/mp), arată datele portalului Imobiliare.ro. Analiza este realizată pe baza sumelor cerute de proprietari sau agenții, în ofertele intermediate prin portal, nu pe baza unor tranzacții încheiate.
Peste 7.000 de unități locative se află în stadiul de construcție și proiectare în Cluj în această perioadă, urmând să fie livrate în următorii doi – trei ani, arată datele RE/MAX, unul dintre cei mai importanţi jucători în domeniul imobilial la nivel mondial, activ şi pe piaţa locală. În ceea ce privește prețurile, acestea oscilează în jurul valorii de 1.000 euro/mp, cu variații semnificative în funcție de numeroase criterii: locație, configurație, vechimea construcției, echipare, finisare, facilități de plată.
Sursa: Actual de Cluj