Chiriile de lux și în Cluj la un pas de explozia prețurilor


 

de Cătălin Elcean

DSC05907

 

Piața   chiriilor

Optimismul din piața imobiliară se resimte și în piața chiriilor. Pe fondul dezvoltării segmentului de business s-a simțit o ușoară creștere pe piața chiriilor de case din Cluj-Napoca.

Indiferent dacă destinația lor a fost de birouri sau locuință, la mare căutare au fost casele cu o poziție bună, zona centrală sau semicentrală, cu acces ușor către mijloacele de transport în comun.

Pe segmentul de birouri, deseori cererea a depășit oferta de spații. Companiile mici și mijlocii aleg să își desfășoare activitatea într-o casă, în locul unui spațiu în clădiri de birouri, în mare parte din cauza prețului. În vreme ce în clădiri de birouri de clasa A, prețul unui metru pătrat de birou ajunge în jurul sumei de 12 Euro/mp, o casă cu o poziție semicentrală poate reduce costul până la 6-7 Euro/mp.

De asemenea ele oferă posibilitatea de autogestiune a spațiului, contorizare individuală a utilităților, lucru care de asemenea ajută la menținerea costurilor la un nivel minim.

Principalii clienți pe piața de închiriere case cu destinație birouri în Cluj-Napoca sunt firmele de IT&C, în proporție de aproape 70%. Ei caută în medie case cu o suprafață utilă cuprinsă între 100-250 mp, compartimentări dintre cele mai diverse. Cu o politică internă mult mai relaxată aceștia au început să benefecieze de multe avantaje pe care casele le oferă. Printre cererile de închiriere s-au numărat grădinile generoase, cu posibilitate de lucru “outdoors” pe timp de vară, sală de jocuri, sală de mese, bucătărie complet mobilată și utilată, piscină sau sală de fitness.

De asemenea într-un oraș sufocat de trafic o casă oferă posibilitatea de parcare pentru angajați, lucru pe care mulți dintre clienți îl au printre primele locuri pe listă atunci când caută o proprietate.

Atunci când vine vorba de case cu destinația locuință, mai ales cele din categoria “de lux” situația devine extrem de volatilă. Aici, pe lângă suprafață și locație intervin numeroase alte aspecte care cântăresc destul de mult în luarea unei decizii.

Străinii domină piața de închiriere

Un procent de 85% din chiriașii imobilelor de lux din Cluj Napoca sunt expați în căutare de locuințe de serviciu pentru o perioadă determinată de 1-2 ani.

În ceea ce privește cererea de spații locative de lux, indiferent dacă e vorba de apartamente sau case, cererea a crescut simțitor. Majoritatea cererilor vizează suprafețe generoase, 3-4 camere, cu finisaje și mobilier peste medie.

DSC09686

Bugetele companiilor pentru închiriere de locuințe destinate angajaților expați se situează cel mai adesea între 1500 Euro și 3000 Euro, zonele cele mai căutate fiind Andrei Mureșanu și cartierele noi ale Clujului: Europa și Bună Ziua.

Sunt preferate proprietățile cu un nivel de finisaj modern spre lux, care dispun pe lângă strictul necesar, cum ar fi două, trei dormitoare, open space-uri generoase, mobilier de calitate, și de spații vitrate mari, sisteme de climatizare, alarme performante și nu în ultimul rând sisteme inteligente de gestionare a locuinței de la distanță, prin intermediul unui smartphone sau calculator.

Criteriile de selecție s-au modificat în ultimul timp, accentuate și din princina dezvoltării unor proiecte rezidențiale și de birouri mai recente.

Pentru o familie, de exemplu este mult mai importantă proximitatea față de școală decât de locul de muncă. Școala Internațională este preferată străinilor, fapt care atrage marea majoritate spre cartierele Andrei Mureșanu și Gheorgheni.

Clienții mai tineri preferă numeroase alte aspecte pe care orașul le oferă. O proprietate cu 3 camere, situată în cartierul Grigorescu, cu o panoramă deosebită spre oraș și cu acces foarte facil spre Centru se închiriază cu ușurință în jurul sumei de 2500 Euro. Se distinge prin finisaje de elită, pereți cortină din sticlă, terase extrem de generoase și o piscină panoramică.

Principalii clienți vin din Europa și Statele Unite și reprezintă în jur de 70% din totalul clienților interesați de acest gen de proprietăți. Închirierile se fac pe termen mediu spre lung, 3-5 ani, companiile multinaționale fiind printre preferatele proprietarilor.

Una dintre cele mai scumpe proprietăți din Cluj este situată în cartierul Făget, dispusă pe o suprafață de 2200 mp de teren, și cu o suprafață utilă de 500 mp. Printre avantajele acestei case putem enumera, poziționarea sudică, cu soare pe tot parcursul zilei, pădurea la limita proprietății, piscina de dimensiuni aproape olimpice situată la parterul imobilului și mobilierul realizat la comandă din lemn masiv. Prețul acestei proprietăți se ridică la 4200 euro pe lună.

Românii preferă să cumpere

În ceea ce privește segmentul vânzărilor pentru proprietăți de lux lucrurile stau exact invers. Românii sunt cei care fac astfel de investiții, în vreme ce străinii reprezintă o pondere de sub 10%. Această situație este o rezultantă a creșterii ușoare a randamentului investițiilor și a dorinței noastre, a românilor de a fi proprietari.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.