Clujul se situează pe primul loc în clasamentul scumpirilor la 12 luni (în ceea ce privește prețurile solicitate de proprietari), cu o diferență de 17,4% față de nivelul atins la finele lunii ianuarie 2014 (818 euro/mp util), arată datele de început de an ale Imobiliare.ro, pe baza ofertelor intermediate prin portal. Avansul a fost dictat, în mare parte, de segmentul locuințelor noi, cu un plus de aproape 24% la 12 luni, de la un nivel de 715 euro/mp. În prima lună din 2015, prețurile solicitate (nu de tranzacționare) au crescut, în medie, cu 1,3%, de la 948 la 960 de euro/mp util, potrivit Imobiliare.ro. Apartamentele vechi au consemnat un avans ușor, de 0,2%, de la 1.023 la 1.025 de euro/mp util; locuințele noi s-au apreciat însă cu 2,8%, de la 862 la 886 de euro/mp util.
În timp ce proprietarii cresc prețurile solicitate, cumpărătorii consideră că pretențiile celor care vând nu au fundamente reale. „Prețurile sunt foarte sus! Apartament la etajul 1 din 7, fără centrală, de 60 mp. 67.000 de euro! E una dintre ofertele de care am dat în căutare de locuință. Cum să ceri 67.000 de euro pentru un astfel de apartament, ce justifică astfel de sume, de peste 1.000 de euro/mp în Cluj?”, se întreabă un posibil cumpărător care studiază piața locală de câteva luni
Inclusiv specialiști din piață pun la îndoială sustenabilitatea prețurilor, la nivelul la care au ajuns acestea în cel mai scump oraș din țară după București. „Cluj-Napoca este un oraș scump. Evoluția prețurilor atât pe segmentul apartamentelor scoase la vânzare, cât și pe cel al închirierilor merită urmărită. Problema care se pune este sustenabilitatea acestor prețuri. Se știe că proprietarii sunt de regulă foarte sensibili la orice semnale pozitive, or Clujul are parte din plin. Și acționează subiectiv. Clujul beneficiază de pe urma unui PR bun: orice investiție sau proiect nou beneficiază de mult mai multă expunere națională decât dacă ar fi fost făcută oriunde altundeva. Cu alte cuvinte, Clujul e la modă, iar asta se vede și în prețul apartamentelor. Rămâne de urmărit cât de sustenabil este pe termen mediu”, spunea pentru Actualdecluj.ro Crainic, director de marketing Imobiliare.ro, încă de anul trecut.
Subliniem că cifrele și procentele se referă la prețurile solicitate, nu la tranzacții efectiv realizate. Prețurile se mai duc în jos la negocieri, spun până și proprietarii care țin la sumele anunțate. Potrivit unui studiu realizat de Imobiliare.ro în toamnă printre proprietarii din marile orașe din țară, marjele de negociere în Cluj erau de 6% la terenuri (față de ultimul preț solicitat), de 5% la case-vile și între 2 și 4% la apartamente, cele mai “negociabile” fiind garsonierele.
Prețurile solicitate au crescut în întreaga țară, mai puțin în București, dar Clujul rămâne cel mai scump oraș din provincie. „Prima lună din 2015 a fost caracterizată de o tendință de majorare a prețurilor solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în întreaga țară. Valoarea Indicelui Imobiliare.ro la nivel național a crescut cu 2,1% în ianuarie față de decembrie anul trecut, ajungând la un nivel de 910 euro pe metru pătrat util (față de 891 de euro pe metru pătrat util). Cu o singură excepție, în marile orașe analizate, pretențiile vânzătorilor sunt mai ridicate acum decât în urmă cu 12 luni”, arată datele Imobiliare.ro.
Sursa: Actual de Cluj