Piața Imobiliară, varianta Oficialilor: ce s-a vândut, cât, unde. Și cu cât


panorama imobiliara

În perioada mai-decembrie 2013, în Cluj-Napoca s-au tranzacţionat 296 de terenuri, 181 de case și 2.455 de apartamente, arată datele unei analize realizate în municipiu, pe baza tranzacţiilor încheiate în această perioadă. Preţ mediu pentru apartamente: 821 euro/mp.

“Ghidul” a fost întocmit de o echipă de evaluatori membri ai Asociatiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), coordonată de Adrian Vascu, preşedintele ANEVAR, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca şi cu sprijinul companiei de audit şi consultanţă KPMG, pe baza tranzacţiilor imobiliare încheiate între vânzători şi cumpărători pe raza municipiului, în perioada mai – decembrie 2013.

“Prețurile din analiză sunt prețuri medii, realizate pe baza datelor preluate din contractele de vânzare-cumpărare. Iar acestea au început să fie preluate de către cei de la Primărie doar începând cu luna mai. Noi sperăm să continue proiectul. Prețul mediu în oraș este de 821 de euro/mp. Există desigur apartamente vândute cu sume peste și sub acest nivel. Mi se pare că acestea sunt niște prețuri rezonabile, luând în considerare prețurile terenurilor, costurile de construcție și de finanțare, cererea și oferta. S-au realizat peste 3.000 de tranzacții imobiliare în această perioadă. Deci cumpărători care își permit aceste prețuri există, iar cei mai mulți au cumpărat din resurse proprii, fără finanțare bancară”, a sintetizat Vascu  pentru Actualdecluj.ro.

”În prezent, în domeniul achiziţiei de proprietăţi imobiliare, lipseşte din spaţiul public românesc un loc în care cei care vrem să căutăm un apartament, o casă sau un teren, să mergem şi să aflăm răspunsul la o întrebare simplă: Cu cât s-au mai vândut asemenea proprietăţi până acum?”, a explicat Adrian Vascu, Preşedintele ANEVAR. În cadrul acestui demers, Primăria din Cluj-Napoca, prin intermediul Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale, a realizat o centralizare a tranzacţiilor imobiliare. Raportul este actualizabil anual, a precizat primarul Emil Boc.

Tranzacţiile prezentate în ghid sunt încheiate între persoane fizice, juridice sau ambele, utilizând diverse surse de finanţare – bancară sau proprie – şi au ca obiect proprietăţi imobiliare constând în terenuri, case şi apartamente. Tranzacţiile au fost încheiate în diferite monede dar, pentru o comparaţie relevantă, s-a realizat convertirea tuturor în euro, la cursul mediu BNR din luna aferentă perfectării tranzacţiei.

Potrivit analizei, în perioada mai-decembrie 2013 s-au tranzacţionat 3.324 de proprietăţi imobiliare, dintre care 296 de terenuri, 181 de case, 2455 de apartamente şi 392 de alte tipuri de proprietăţi imobiliare, cum ar fi boxe, garaje, parcări etc. Principalele criterii de analiză au fost: tipul proprietăţii, cartierul în care aceasta este încadrată, modalitatea de finanţare, suprafaţa proprietăţii şi preţul.

Majoritatea tranzacţiilor au fost finanţate din surse proprii: 2656 de tranzacţii, comparativ cu 668 de tranzacţii realizate prin intermediul creditelor bancare. Achiziţiile persoanelor juridice au reprezentat mai puţin de 7% din total. Cele mai multe tranzacţii s-au realizat în luna august, care a fost totodată şi luna cu cea mai mare valoare a tranzacţiilor, de aproximativ 23,1 milioane de euro, arată analiza.

Ce tranzactii de apartamente s-au făcut în cartierele orașului:

Cartier – Număr de apartamente – Preț mediu

Gruia – 17 apartamente, 727 euro/mp

Centru – 264- 846 euro/mp

Andrei Mureșanu – 81- 811 euro /mp

Gheorgheni – 342 – 842 euro/mp

Mărăști – 250 – 894 euro/mp

Între Lacuri – 214 – 836 euro/mp

Zorilor – 131 – 824 euro/mp

Bună Ziua – 142 – 820 euro/mp

Europa – 126 – 884 euro/mp

Grigorescu – 141 – 804 euro/mp

Plopilor – 39 – 757 euro/mp

Mănăștur – 487 – 778 euro/mp

Dâmbul Rotund – 36 – 729 euro/mp

Iris – 66 – 721 euro/mp

Bulgaria – 12 – 597 euro/mp

Someșeni – 60 – 711 euro/mp

Borhanci – 46 – 876 euro/mp

Sursa: Actual de Cluj


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.