Tineri moderni, oameni de afaceri, studenţi străini sau expaţi veniţi pentru business, cu aşteptări mari şi gusturi sofisticate sunt doar câteva dintre categoriile de clienţi care, aflaţi în căutare de apartamente, pun pe primul loc în listă centrul oraşului. E locul cu palate şi imobile clasate ca monumente istorice, cu pieţe şi zone pietonale, locul unde eşti aproape de zonele de terase şi unde sunt concentrate instituţii, sedii de unităţi de învăţământ şi cafenelele Capitalei Europene a Tineretului în 2015. Preţurile sunt mai ridicate decât în alte zone, dar să locuieşti ultra-central are avantajele proximităţii de servicii şi zone bune. Cât despre cei care cumpără locuinţe în centru ca investiţii – aceştia trebuie să fie pregătiţi cu bugete mai mari decât pentru orice altă zonă a oraşului, dar, o dată investiţiile făcute, veniturile din chirii sunt şi ele peste cartierele „concurente”.
Piaţa Unirii, populară deopotrivă printre studenţii care abia încep să cunoască oraşul cât şi pentru clujenii care au locuit aici întreaga viaţă, ascunde dincolo de faţadele pline de istorie (unele renovate, altele în nevoie de intervenţii) şi apartamente pline de farmec. Unele rămân disponibile pe piaţă şi în căutare de noi proprietari ani de zile, însă există şi locuinţe renovate cu atenţie, aduse la standarde contemporane în ceea ce priveşte utilităţile, dar şi oferind ceva în plus faţă de orice ansamblu rezidenţial nou construit: istorie şi amplasarea în inima oraşului.
Centrul valoros e scump. Ce trebuie să ştii când cumperi un apartament în „zona 0”
Bugetul alocat pentru apartamentele din zona centrală este semnificativ mai mare faţă de apartamentele din cartierele constituite sau faţă de cele din noile zone de dezvoltare. Ce trebuie să ai în vedere la achiziţie:
– multe imobile sunt în stare avansată de degradare, atât în interior, cât şi la exterior, iar faţadele se pot recondiţiona cu acordul Primăriei şi avize din partea Comisiei de Monumente, în cazul imobilelor clasificate ca monumente istorice sau a celor situate în zone protejate;
– instalaţiile sunt foarte vechi, majoritatea necesitând intervenţii considerabile de modificare şi modernizare;
– în cazul apartamentelor situate la ultimele etaje trebuie avute în vedere investiţii şi pentru recondiţionarea podului;
– compartimentarea acestor apartamente este atipică, deoarece iniţial imobilele au fost gândite ca locuinţe cu suprafeţe foarte mari, care, în timp, s-au împărţit în apartamente.
În ciuda tuturor neajunsurilor din zona centrală şi a investiţiilor iniţiale mai ridicate, pe termen mediu şi lung o astfel de achiziţie este foarte profitabilă. Apartamentele din această zonă sunt foarte căutate pentru închiriere şi mulţi clienţi sunt dispuşi să plătească sume considerabil mai mari decât în cartierele oraşului pentru a locui în Centru. În preţul chiriilor se reflectă bugetul pe care proprietarul l-a alocat pentru achiziţionarea şi renovarea imobilului.
În prima parte a anului 2015 s-a constatat o creștere ușoară de 5-10% al prețului/mp, al apartamentelor vechi, din zona centrală.
Pentru apartamentele situate în construcții noi, aflate la revânzare pe zone centrale, putem discuta de o creștere de 10-15 % pe parcursul anului 2015.
Atât persoanele fizice cât și companiile devin din ce în ce mai interesate de această zonă, investiția în timp fiind cea mai profitabilă.
Investiția în zona centrală este o afacere de succes!