Clujul concentrează cele mai multe proiecte de locuințe private din țară, după zona București-Ilfov: în județ s-au contabilizat peste 400 de șantiere doar în ultima jumătate de an, arată datele centralizate pentru Actualdecluj.ro de către compania de consultanță IBC Focus, care monitorizează construcțiile la nivel național. Chiar și cu această infuzie de locuințe noi, municipiul Cluj-Napoca a rămas cea mai scumpă piață imobiliară din țară. Unde apar cele mai mari proiecte, unde se orientează cererea, ce se întâmplă cu prețurile?
În ultimele 6 luni, echipa IBC Focus a identificat 6304 investiții de tip rezidențial privat la nivel național. Cea mai amplă mișcare se înregistrează, desigur, în zona București – Ilfov (924 șantiere în capitală, respectiv 393 în Ilfov). Imediat pe locul următor în clasament se află Clujul, care are cea mai scumpă piață rezidențială din țară; astfel, pe raza județului Cluj vorbim despre 761 de proiecte de tip rezidențial privat. Foarte aproape în top este și Timișul (cu 734 de proiecte) și urmează Constanța (483).
Ne interesează, desigur, câte dintre aceste proiecte sunt în șantier, iar datele consultanților arată că la peste 400 de proiecte chiar se lucra în această perioadă. Mai precis, dintre cele 761 de proiecte identificate în Cluj: 193 sunt în stadii incipiente (intenție, autorizare, licitație, proiectare, înainte de execuție), 458 sunt în construcție sau amenajare, iar 107 au fost finalizate în perioada analizată.
Sectorul rezidențial a trecut cu bine chiar și prin lunile de restricții impuse de pandemia COVID-19 și a generat activitate pe piața construcțiilor. „În ciuda pandemiei, domeniul rezidențial privat continuă să acționeze ca o plasă de salvare pentru investitori. Potrivit datelor monitorizate cu ajutorul VICTA.ro, acest segment nu a avut atât de mult de suferit din cauza urmărilor stării de urgență anunțate la începutul anului 2020 și s-a înregistrat chiar și o creștere procentuală a numărului total de investiții la nivel național comparativ cu datele anunțate pentru 2019. De asemenea, doar pentru județul Cluj vorbim de un număr însemnat de proiecte aflate în stadii incipiente, care urmează să treacă în stadii de execuție. Cifrele nu fac decât să confirme astfel că pentru acest domeniu există în continuare interes atât la nivel de Cluj, cât și la nivel național”, menționează Mihaela Ghiorghiu, specialist PR la IBC Focus.
Dacă luăm în calcul doar cinci dintre cele mai mari proiecte aflate acum în lucru în județ, putem constata că finalizarea lor va aduce peste 1.500 de apartamente noi pe piață.
Proiecte mari în construcție, monitorizate de IBC Focus:
- Ansamblu rezidențial 6 imobile,400 apartamente birouri si spații comerciale și parking – zona str. Eugen Ionesco – lucrările sunt avansate la partea de structură
- Ansamblu rezidențial 8 imobile de locuințe colective, 348 de apartamente – lucrările de construcție au fost demarate
- Imobil cu două scări de locuințe colective și spații comerciale, birouri, 300 apartamente – zona Abator – lucrări avansate la partea de structură
- Ansamblu cu funcțiuni mixte – 255 apartamente, spații comerciale, spații birouri – zona Mărăști – se lucrează la structura de rezistență a imobilului
- Ansamblu rezidențial 4 corpuri locuințe colective, 400 de apartamente, 3 spații comerciale – Baciu
Interesul dezvoltatorilor este confirmat și de datele privind autorizațiile de construire (AC): în anul 2020, numărul de AC pentru clădiri rezidenţiale eliberate în judeţul Cluj a fost de 2024, cu 293 mai multe decât în 2019, arată datele Direcţiei Judeţene de Statistică. Clujul se află în continuare și în topul tranzacțiilor imobiliare, arată cifrele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În luna ianuarie 2021 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 48.736 de imobile, cu 28.619 mai puține față de luna decembrie a anului 2020. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare în luna ianuarie, este cu 13.505 mai mare față de perioada similară a anului 2020. Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în ianuarie 2021, în București – 7.635, Ilfov – 4.876 și Cluj – 2.889.
Perspective pentru 2021. Ce se întâmplă cu prețurile?
Ce se întâmplă cu prețurile, în acest context, și ce fel de locuințe sunt foarte căutate acum? „În primele două luni ale anului 2021 cererea din piață s-a menținut la un nivel crescut”, menționează pentru început Andrei Negrilă, reprezentant al departamentului rezidențial în cadrul agenției REMS Imobiliare. Au apărut însă modificări în ceea ce privește profilul cumpărătorilor activi. „Dacă până acum principalii clienți din piață erau investitorii, în ultima perioadă apetitul acestora a scăzut și au devenit mult mai pragmatici și raționali, acest segment fiind direct influențat de nivelul chiriilor și gradul de ocupare a proprietăților. Totuși sunt căutate încă proprietățile deja construite, care se tranzacționează cu posibilitatea preluării chiriașilor. În această perioadă, cererea a fost susținută de către clienții care achiziționează imobile pentru utilizare proprie”, adaugă Negrilă. Finalul anului 2020 a fost marcat de cerere crescută pe segmentul de 3-4 camere, cu prețuri de 100.000 – 140.000 euro. „În ianuarie si februarie 2021 aceasta s-a diminuat semnificativ, din cauza amânării măsurii de reducere a cotei de TVA de la 19% la 5%. Estimăm că și anul acesta, la fel ca anul trecut, prețurile vor avea o tendință de creștere, cu o marjă de 5-10 %. Creșterea se va vedea în cadrul proiectelor care vor demara în următoarea perioadă, în zone foarte bune, semicentrale, zone de cartiere consacrate. Factorii care influențează piața imobiliară în aceasta perioada sunt numeroși: de la Cluj – centru regional de business și investitii la Cluj – centru regional cultural și sudențesc”, precizează reprezentantul REMS.
Sursa: Actual de Cluj