Pentru unii dintre noi, aceasta varianta este mai buna decat contractarea unui credit imobiliar.
In majoritatea tarilor occidentale, ponderea celor care stau in chirie este semnificativ mai mare decat in Romania.
Se stie ca romanii prefera sa fie proprietari si multi sunt dispusi sa faca sacrificii pentru a se aseza “ la casa lor”.
Totusi, in tari occidentale, precum Germania sau Stalele Unite ale Americii, a sta in chirie reprezinta un mod absolut normal de viata pentru oricine, nu neaparat pentru elevi sau studenti si asta datorita unor avantaje semnificative:
- Esti mai flexibil:
Atunci cand cumperi o casa, devii, (chiar daca vrei sau nu), legat de ea. In plus unul dintre avantajele inchirierii este ca te poti muta oricand doresti, atunci cand circumstantele te forteaza sau, pur si simplu, daca ai chef de ceva nou. Spre exemplu, nou tau loc de munca se afla in celalalt capat al orasului( sau in alta parte a tarii), te poti adapta foarte usor la noua situatie prin schimbarea locuintei. Sau daca iti place o anumita zona, poti gasi foarte usor o locuinta in imprejurimi. Aceasta flexibitatate reprezinta un avantaj si din perspectiva eventualelor schimbari, in situatia ta financiara.
- Poti imparti chiria cu cineva:
Un alt avantaj al statului in chirie consta in posibilitatea de a imparți costurile chiriei si de intretinere, cu unul sau mai mulți colegi. Astfel, poti economisi o anumita suma de bani, spre deosebire de situatia în care faci un credit pentru o locuinta și trebuie sa platesti rata si celelalte cheltuieli singur.
Desigur si in situatia in care ai locuinta ta poti opta pentru inchirierea unei camere unui prieten, folosind banii pentru achitarea unei parti din rata ta la banca, dar astfel de situatii sunt mai rar intalnite (avand in vedere faptul ca majoritatea noilor proprietari sunt tineri care vor sa-si intemeieze o familie).
- Scapi de “stresul proprietarului” – plata ratei la banca:
In prezent cei mai multi cumparatori de locuinte apeleaza la un credit bancar. Odata cu semnarea actelor pentru o finantare bancara, intervine si grija platii lunare la banca. Chiar daca suma poate fi comparabila cu o chirie, presiunea psihica este mai mare, iar consecintele neplatii fiind mult mai dure (penalitatile pentru intarziere in cel mai bun caz si executarea silita, in cel mai rau caz).
- Nu trebuie sa te ocupi de lucrarile (majore) de reparatii:
Chiar daca atunci cand stai in chirie ai responsabilitatea sa pastrezi locuinta intr-o stare buna, lucrarile majore de reparatie cad in sarcina proprietarului. Pentru proprietar insa, odata cu beneficiul de a avea o casa apare si grija intretinerii ei.
- Nu platesti taxe de proprietate:
O alta grija a proprietarului, este plata impozitului anual pe proprietate. Comparativ cu alte tari, acestea sunt mici in Romania, insa in actuala situatie economica, tendinta de majorare a impozitelor catre stat este evidenta. Dar ca si chirias nu mai e nevoie sa te ingrijorezi cu privire la aceste taxe.