În momentul achiziționării unui teren trebuie avut in vedere in principal indicii urbanistici ( CUT-ul, POT-ul) coeficentul de utiliare a terenului respectiv procentrul de ocupare a terenului . Acestia ne indica suprafata maxima pe care o putem construi pe o parcela. De asemenea inaltimea maxima si retragerile viitoarei constructii fata de limitele parcelei ne influenteaza la suprafata maxima construita pe care o putem realiza.
Să spunem că prețul unui teren listat la vanzare este X – în funcție de ceea ce poate fi construit pe acel teren ca suprafață totală desfășurată dată de indicatorii urbanistici, pretul terenului se va imparte la coeficentul de utilizare a terenului CUT pentru a afla incidenta terenului/metru patrat construit . Iata un exempulu de calcul, daca un teren costa 400 euro/mp si are CUT-ul de 2% costul terenului in metru patrat construit va fi de 200Euro. La acesta se mai adauga pretul efectiv de constructie aproximativ 400E/mp si rezulta un cost total de 600E/mp construit. Cu cât se poate vinde această construcție? Prețul diferă, desigur, în funcție de zonă si de alte caracteristici .
Etapele necesare pentru obtinerea autorizatiei de constructie.
Glosar:
Autorizatia de construire este actul prin care autoritatea publica locala (Biroul de Urbanism din cadrul Primariei) avizeaza proiectul propus (in confomitate cu cerintele prevazute in certificatul de urbanism) si certifica dreptul de incepere a lucrarii.
In momentul in care va hotarati sa faceti pasii obtineri unei autorizatii de constructie este important sa verificati daca terenul dumneavoastra se situeaza in zona construibila din intravilanul localitati prin solicitarea obtinerii unui certificate de urbanism.
Etapele premergatoare obtinerii unei autorizatii de constructie sunt:
• obtinerea certificatului de urbanism de la Administraţia Publică Locală (Consiliul Judeţean, Primăria Municipiului, Oraşului, Comunei) în raza căreia se doreşte construirea viitoarei Investiţii. Certificatul de Urbanism eliberat face cunoscute solicitantului elementele privind regimul juridic, economic şi tehnic al terenurilor şi construcţiilor existente la data solicitării.
• obtinerea avizelor si acordurilor stabilite prin certificatul de urbanism. Acestea se refera in general la acorduri privind utilitatile urbane si infrastructura, securitatea la incendiu, protectie civila, sanatatea populatiei etc.
• proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii (P.A.C.). Acesta se elaborează de colective tehnice de specialitate,si se însuşesc şi se semnează de cadre tehnice cu pregătire superioară numai în domeniul arhitecturii, construcţiilor şi instalaţiilor pentru construcţii.