Peste 100 de oglinzi într-un apartament de 40 de metri pătrați din Cluj-Napoca


Peste 100 de oglinzi într-un apartament de 40 de metri pătrați din Cluj-Napoca

Probabil știi deja că atunci când ai de amenajat un spațiu mic, un truc ca să-l faci să pară mai mare ar fi să folosești câteva oglinzi. Dar unde le pui? Și în ce forme? Și, mai ales, câte?În acest apartament cu două camere, de 40 metri pătrați, sunt nu mai puțin de 100 de oglinzi. Le găsești în corpurile de mobilier din dormitor, hol și baie, pe peretele de lângă locul de luat masa, deasupra blatului de bucătărie, pe doi pereți din baie. Efectul? Unul foarte, foarte glam.

Amenajare dormitor cu pat tapitat verde tablie din pal cu oglinda - Kanso Design
Peretele cu tăblia patului din dormitor are aplicată o oglindă.

Apartamentul e situat la etajul șase al unui bloc nou din Cluj Napoca, aproape de Parcul Feroviarilor. Ferestrele înalte, de sus până jos, lasă lumina să pătrundă din plin în interior și oferă o priveliște plăcută spre parc.

Proprietarul l-a cumpărat în 2019 ca investiție, pentru a-l închiria sau vinde, și a decis să-l amenajeze pentru a-i crește valoarea. Știa că are nevoie de un spațiu cât mai atractiv și de un design care să rezolve problemele funcționale. Beneficiarul amenajării a fost deci unul imaginar, iar proiectul a reprezentat un exercițiu de imaginație din partea designerului și proprietarului.

Bucatarie alba placare de oglinda splashback - arh. Andra Bica Kanso Design
Oglinzile aplicate deasupra blatului de bucătărie nu sunt prima opțiune la care te gândești pentru această porțiune de perete.

„Partea bună e că am o libertate de exprimare mult mai mare, dacă știu că beneficiarul e unul fictiv, însă în același timp nimeni nu investește mult într-un apartament de genul acesta, trebuie să te limitezi destul de tare din punct de vedere financiar. Am încercat să găsim cele mai bune soluții pentru a optimiza spațiul redus”, povestește arh. Andra Bica de la Kanso Design.

Ce e mai rău decât un spațiu îngust? Unul înalt și îngust

Apartamentul era la gri, nefinisat, așa că Andra s-a ocupat inclusiv de partea de încălzire în pardoseală, refacerea instalației electrice, zugrăvirea pereților și montarea caloriferului din baie.

Incalzire in pardoseala - imagine din santier
Imagine din timpul șantierului cu montarea sistemului de încălzire în pardoseală.

Camerele au dimensiuni reduse și sunt înalte, așa că spațiul arăta disproporționat. Ca să amelioreze acest defect, arhitecta a folosit tavan fals în hol și dormitor. Din motive de buget, în celelalte spații a aplicat vopseaua lavabilă albă până la înălțimea de 2,5 metri și a zugrăvit plafonul gri închis, ca să creeze iluzia optică de spațiu mai jos.

Frigiderul l-au ascuns în dulapul mare din hol, pentru că nu încăpea în open space.
Frigiderul l-au ascuns în dulapul mare din hol, pentru că nu încăpea în open space.

„Într-o amenajare, zona de greutate (culorile închise) se folosește de obicei la nivelul solului, iar sus se folosesc nuanțele deschise. Pentru un efect invers, însă, păstrezi zona deschisă jos”, explică Andra alegerea cromatică din apartament.

Zona de noapte și cea de zi sunt bine delimitate, prin holul de acces. Open space-ul cu bucătărie-living are însă doar 4 pe 4 metri, ceea ce a creat una dintre provocările majore ale proiectului. Aici trebuiau să încapă bucătăria, zona de masă, dar și zona de relaxare.

Andra a împărțit în două spațiul existent și l-a delimitat vizual printr-un culoar, creat între ușa de intrare în living și cea de la balcon. Acesta e marcat de parchetul lăsat la vedere. Spațiul redus a impus electrocasnice cât mai mici și o chiuvetă de dimensiuni reduse.

Arhitecta a mers pe un fundal monocrom în camere, cu inserții din lemn care aduc căldură. Fiecare încăpere are elemente cromatice care o personalizează.

Living open space canapea portocalie mobilier portocaliu Cluj Napoca - arh. Andra Bica Kanso DesignLivingul e dominat de oranj: canapeaua tip colțar, corpul de mobilier pentru TV, diverse accesorii. Nota de glam e dată de lustrele aurii, folosite atât pentru a ilumina punctual anumite zone, cât și pentru iluminatul general.

Living open space mobilier pentru televizor portocaliu Cluj Napoca - arh. Andra Bica Kanso Design
Trecerea spre dormitor se face prin holul dominat de tavanul zugrăvit gri închis, trucul folosit pentru a „îmblânzi” spațiul lung și îngust.

Oglinzi în baie și în dormitor

Amenajare dormitor cu pat tapitat verde tablie din pal cu oglinda - Kanso Design (1)În dormitor, accentul cromatic e nuanța de olive (măslinie) a patului tapițat. Și aici, lemnul încălzește atmosfera, iar oglinzile bine plasate fac încăperea să pară mai generoasă. Peretele cu tăblia patului e placat cu panouri de pal (cu finisaj de stejar) și o oglindă în același format și dimensiune cu palul.

Masa de machiaj si dulap in dormitor - Kanso Design
Un dulap de sus până jos asigură o depozitare generoasă, iar din el se desprinde o măsuță de machiaj, poziționată spre fereastră.

Baia are o suprafață mică, aproximativ patru metri pătrați, și menține conceptul minimalist, cu mici inserții care dau căldură spațiului: mobilierul placat cu finisaj de lemn, lumina, decorațiunile.

Baie mica oglinzi - Kanso Design
Tavanul gri închis și jocul de oglinzi sunt prezente și în baie: pe doi dintre pereți, plăcile de oglinzi amplifică spațiul.

Arh. Andra Bica s-a ocupat de amenajare de la distanță, din București, ceea ce a sporit provocările. După patru luni de la debutul proiectului, însă, rezultatul a fost unul peste așteptări.

Sursa: www.lovedeco.ro

 

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.