Arhive lunare: ianuarie 2017

Studiu: unul din trei locuitori din marile orașe are o “nevoie imobiliară”. Clujul – cel mai dinamic și cel mai scump

 

Unu din trei locuitori din cele mai mari șase orașe din România sunt interesați să cumpere, să vândă sau să închirieze o proprietate, arată un studiu derulat de Imobiliare.ro. Clujul e declarat “cel mai dinamic oraș” din piața imobiliară, titlu care se alătură celui de “cel mai scump”.

“După suișurile și coborâșurile consemnate pe parcursul ultimilor ani, interesul românilor pentru încheierea de tranzacții imobiliare este la un nivel ridicat”, e concluzia studiului. Se vorbește despre piață ca fiind într-o “etapă de maturizare”: cumpărătorii au tendința de a aloca mai mult timp pentru găsirea unei proprietăți. “Pe de altă parte, printre semnele de maturizare a pieței se numără diminuarea importanței acordate de către clienți factorului preț (în favoarea zonei sau apropierii de facilități), dar și preferința sporită pentru locuințele noi, în detrimentul celor vechi”, mai arată reprezentanții portalului. În cea mai scumpă piață a momentului, la Cluj-Napoca, cei interesați de locuințe au însă o nuanță de adăugat: “Prețurile au luat-o razna”, e de părere o locuitoare a Clujului care stă încă în chirie.

Continuă să citești

Imobiliare.ro: Interesul pentru apartamente noi s-a triplat în patru ani

Potrivit unei analize realizate de Imobiliare.ro, interesul pentru achiziția de apartamente a avut în ultimii patru ani o traiectorie general crescătoare în toate marile orașe ale țării.

http://www.dreamstime.com/stock-image-engineer-work-construction-site-closeup-male-holding-blue-hardhat-buildings-background-image45340911Cele mai semnificative majorări ale cererii au fost consemnate pe segmentul locuințelor nou-construite, în orașe precum Timișoara triplându-se, fapt ce dovedește ascensiunea rapidă a pieței noi, care a ajuns să o depășească ca popularitate pe cea veche. De menționat este că, pe fondul provocărilor în materie de finanțare, ritmul de creștere a cererii de locuințe a încetinit vizibil în 2016, acest indicator înregistrând, în unele cazuri, chiar ușoare scăderi.

București: Din 2012 încoace, volumul căutărilor pentru locuințele noi din Capitală a consemnat, per total, un avans de 351% – spre comparație, cererea pentru apartamentele vechi s-a majorat în acest răstimp cu doar 86%. Pe segmentul nou, cea mai mare creștere anuală (de 100% de la un an la altul) a fost consemnată în anul 2015; pe locul al doilea se situează anul 2013 (cu un plus de 93%), în vreme ce în 2014 cererea a crescut cu 23%. Continuă să citești

Piața locuințelor în 2016: prețurile versus puterea de cumpărare

În Cluj-Napoca au avut loc cele mai mari variații la 12 luni.

2016 a marcat împlinirea a opt ani de la declanșarea crizei imobiliare. Deși umbra acestui fenomen economic persistă în amintirea noastră, este important să privim lucrurile din perspectiva noilor date de piață.

Piata locuintelor in 2016: preturi versus puterea de cumparare

O analiză realizată de Imobiliare.ro arată că în anul ce s-a încheiat pretențiile vânzătorilor de locuințe au revenit pe un curs clar ascendent. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, prețul mediu solicitat pentru apartamentele disponibile spre vânzare la nivel național (noi și vechi) s-a majorat cu 10,7% pe parcursul ultimelor 12 luni, de la 951 de euro pe metru pătrat util la finele lui 2015, până la 1.053 de euro pe metru pătrat în decembrie 2016. În mod interesant, o „radiografie” a distribuției cererii în funcție de preț indică și o majorare a puterii de cumpărare a populației. Continuă să citești