În ultimii ani, principala preocupare a băncilor din România a fost aceea de a reda clienților încrederea în împrumuturile bancare. Acum însă, se pare că românii încep să aibă prea multă încredere în aceste produse. Simțind apetitul pentru creditare, băncile încep să reinventeze creditul doar cu buletinul, ceea ce conduce la o perspectivă îngrijorătoare. Potrivit calculelor BNR, avansul din ultimii doi ani este unul sustenabil, dar depășirea acestuia poate arunca România într-un nou val de frenezie bancară. Pentru a evita această situație, BNR întocmește deja planuri de restricționare a creditelor pentru pesoanele fizice.
În ultimii doi ani, împrumuturile populației au avut un avans de 20%, ceea ce este un procent catalogat drept rezonabil, de către oficialii BNR. Dar dacă se păstrează trendul de creștere și se atinge pragul de 30%, atunci România intră într-o nouă etapă de risc bancar. Creditul Prima Casă a jucat un rol important în această situație, după cum arată statisticile BNR.
„Creditul în lei pentru populație este singura porțiune care crește semnificativ, începând din 2013, cu 20%, în acest interval de timp. Este nevoie ca această creștere să fie monitorizată cum se cuvine de către bănci și de noi. Pot să vă spun că, în ceea ce privește Banca Națională, analizăm măsura în care este nevoie, este util, este oportun să intervenim în acest proces cu noi instrumente macroprudențiale, în vederea evitării repetării unui boom, a unei fericiri maxime, cum a fost până în 2008, dar care probabil nu se va repeta, pentru că atunci, încă în etapa post-comunistă, nu cunoscusem ce înseamnă recesiune”, explică Eugen Rădulescu, directorul direcției Stabilitate Financiară din BNR.
În momentul în care programul Prima Casă va deveni o amenințare, va fi întrerupt
Momentan, programul Prima Casă nu constituie o amenințare, iar prin urmare, el va continua să funcționeze. Această tradiție va fi întreruptă însă în momentul în care creditele populației vor deveni nesustenabile. Până atunci însă, sfatul oficialilor BNR către bănci este să încerce echilibrarea creditării către populație cu împrumuturi acordate companiilor. Momentan, acest capitol este deficitar.
„Am făcut studii, iar rezultatele nu au fost încurajatoare. Modul de acordare a creditului lasă de dorit. De multe ori, mai mult face computerul decât analistul, iar cei care lucrează în această zonă nu sunt așa de bine pregătiți profesional, ceea ce nu face bine nici băncii, nici clientului„, explică oficialul BNR.
Momentan însă, băncile continuă să fie concentrate pe clienții persoane fizice, oferind credite tot mai simplu de obținut. Recent, au apărut pe piață împrumuturi acordate rapid și cu documentație limitată. Aceste produse diferă însă de cele similare dinaintea crizei prin faptul că se face apel și la Fisc, care va furniza băncii informații despre veniturile clienților. Astfel, clientul nu mai trebuie să ofere o adevrință de venit, atunci când aplică pentru un credit.
sursa:imopedia.ro