Piața apartamentelor vechi


Preţurile la apartamentele vechi au evoluat în mod diferit de la un cartier la altul. Spre exemplu, în cartierele Zorilor, Mărăşti, Gheorgheni, cererea pentru apartamente (achziţie sau închiriere) a crescut deoarece aici sunt amplasate principalele centre universitare şi totodată multe clădiri de birouri în care funcţionează companii care au creat noi locuri de muncă în domeniul IT și nu numai, cu salarizări peste medie. Din acest motiv, în astfel de zone creşterea preţurilor a fost semnificativă: aproximativ 10% pe parcursul anului 2014, continuând trendul ascendent şi in anul 2015. Datorită cererii pentru chirii, zona a fost preferată pentru cumpărătorii-investitori, care au achiziţionat aici apartamente cu scopul închirierii.

Principalii clienţi pentru apartamentele din cartierul Mănăştur și Grigorescu îi reprezintă familiile cu un buget mai mic care caută apartamente de două şi trei camere compatibile cu programul ,,Prima Casă”.

Pentru cumpărătorii cu bugete restrânse, apartamentele din imobile vechi rămân o opţiunea viabilă. Daca până în urmă cu 3 ani, preţurile la astfel de proprietăţi, se aflau la aproximativ acelaşi nivel cu preţul mediu la apartamente în imobile noi, odată cu creşterea plafonului la programul “Prima Casă” pentru imobile nou construite la 67 500 Euro, a intervenit un decalaj între acestea.

Principalul avantaj pentru care se aleg în continuare apartamente în imobile vechi sunt accesul la infrastructură, amplasamentul în cartiere deja consacrate sau costul de achiziţie mai mic. Pe de altă parte, trebuie avute în vedere şi unele dezavantaje, cum ar fi vârsta efectivă a imobilului și investiţii necesare pentru renovare-reabilitare.

preturiPrețul mediu la apartamentele dintr-o construcție veche, exprimat în Euro/mp

 

tabel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.