Arhive lunare: august 2015

Student în Cluj? Vezi cam ce chirii poţi să găseşti în vara imobiliară

 

“Mi se par foarte scumpe”. Aceasta este prima reacţie în faţa ofertelor a unei viitoare studente la Medicină Cluj, interesată de un apartament de o cameră sau două, într-un bloc nu foarte îndepărtat de locul unde urmează să înceapă cursurile de an I. Printre oferte, locuinţe pentru care viitoarea studentă are de plătit: 370 de euro, 500 de euro, 550 sau chiar 700 de euro. “Decizia trebuie luată destul de repede, pentru că apartamentele se închiriază în câteva zile, în această perioadă”, e sfatul unui agent imobiliar, în perioada vacanţei de vară. Totuşi, ofertele care trec de 500 de euro pot fi găsite pe site-urile unde au fost postate chiar şi la interval de 2-3 săptămâni de precedenta căutare.

În plină febră a pieţei chiriilor (cu câteva săptămâni înainte de începerea noului an universitar), portalul Imobiliare.ro a lansat un proiect dedicat acestei pieţe, derulat exclusiv online în perioada 27 august – 30 septembrie: târgul de chirii. Prețurile pornesc de la 125 de euro pe lună pentru o garsonieră în Brașov, de la 150 de euro lunar pentru un apartament cu două camere din București și de la 180 de euro pe lună pentru un apartament cu trei camere din Timișoara. Oferta târgului cuprinde, în momentul lansării, peste 12.000 de garsoniere și apartamente cu două, respective trei camere scoase la închiriat în Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Timișoara şi Iași. În plus, studenții pot selecta proprietăți în funcție de distanța față de universitate.

Continuă să citești

Când îţi cumperi locuinţa? „Una dintre tendințele perioadei de boom imobiliar revine pe piaţă”

Dacă aţi căutat, căutaţi sau aveţi cunoştinţe care caută printre ofertele de pe piaţa locală în speranţa de a identifica o locuinţă (decentă la capitolul calitate şi nu de neatins la capitolul buget) aţi putut constata că nu e simplu de găsit. Aţi văzut poate preţuri care trec uneori mult peste 1.200 euro/mp, locuinţe în zone fără servicii sau greu accesibile, apartamente în blocuri vechi în care trebuie să mai investiţi considerabil ori în blocuri încă nerealizate şi despre care nu aveţi garanţia că vor ajunge la stadiu real (cu tot cu acte) în perioada următoare, ridicate de dezvoltatori care nu au întotdeauna cel mai bun “CV” în piaţa locală. Şi,totuşi, în Cluj se cumpără, chiar la stadiu de proiect. Sau cel puţin aşa spun (constată) agenţii imobiliari care au putut să vadă astfel de comportamente şi în vremuri de efervescenţă imobiliară de boom ante-criză, când activau în aceeaşi piaţă.

Continuă să citești