Arhive lunare: ianuarie 2015

Unde cauți, la Cluj, casa de Prima Casă

manastur

În localitatea – satelit asaltată de dezvoltatorii de blocuri, lângă municipiu, în fosta zonă industrială din nordul orașului sau în cel mai mare cartier al Clujului. Acestea sunt zonele unde este cel mai probabil să găsești o ofertă “atractivă” și încadrabilă în buget de Prima Casă pentru clujeni, arată o analiză imobiliară. În alte orașe mari din țară, cumpărătorii pot găsi în același buget apartamente de 4 camere în cartiere. Clujul este totuși unul dintre cei mai mari „beneficiari” din ţară ai programului Prima Casă.

„La începutul perioadei de recesiune, suma de 60.000 de euro putea fi considerată drept una modestă pentru achiziția unei locuințe, cel puțin în marile orașe. În Capitală, spre exemplu, cei care dispuneau de un asemenea buget își puteau permite, în iunie 2009, doar un apartament cu două camere, într-un bloc vechi din „cartiere”. Astăzi însă, opțiunile sunt semnificativ mai numeroase. În această sumă se încadrează apartamente vechi și noi cu până la patru camere în interiorul marilor orașe, precum și vile nou-construite la periferia acestora. Paleta de oportunități este completată de oferte de case de vacanță în zone cu potențial turistic ale țării”, spun reprezentanții portalului Imobiliare.ro.

Potrivit ofertelor intermediate prin portal, pentru clujeni, cele mai atractive oferte prin prisma prețului rămân cele din Florești, localitate situată lângă Cluj-Napoca, unde o casă finalizată anul trecut are un preț cerut de 60.000 de euro. Locuința este compartimentată în patru camere, dispune de o suprafață utilă de 110 mp, iar terenul aferent are 180 mp.

În același timp, în cartierul Mănăștur (strada Mehedinți), un apartament vechi, cu patru camere, este scos la vânzare pentru 60.000 de euro. Acesta este situat la etajul șapte din zece și dispune de o suprafață utilă de 70 de metri pătrați. În cartierul Iris, un apartament nou, tot cu patru camere, are un preț cerut de 59.000 de euro. Acesta este situat la parterul unui bloc pe cinci nivele finalizat în anul 2009 și ocupă 83 de metri pătrați utili.

Clujul este unul dintre cei mai mari „beneficiari” din ţară a programului Prima Casă, arată datele Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM). Mai precis, de la începutul programului, în anul 2009, FNGCIMM a consemnat 130.000 contracte de garantare, cu o valoare a creditelor de aproape 5 miliarde euro, se arată într-un comunicat al Fondului. Capitala se situează pe primul loc la numărul solicitărilor pentru Prima Casă, cu 35.000 de dosare, reprezentând 27,3% din total, urmată de judeţul Ilfov, cu 11.500 dosare (8,8%), Cluj – 9.100 dosare (7%), Timiş – 7.600 dosare (6%), Iaşi şi Constanţa (circa 5% fiecare).

 

Sursa: Actual de Cluj