Studiul comparativ, efectuat asupra cotațiilor medii din 9 zone ale Capitalei și din 9 orașe din întreaga țară (Cluj Napoca, Timișoara, Iași, Constanța, Craiova, Oradea, Brașov, Ploiești, Sibiu) reflectă principalele diferențe între chiriile lunare și ratele lunare la creditele contractate prin programul Prima Casă la instituția Banca Românească pentru garsoniere, apartamente cu două camere și, respectiv, pentru apartamente cu trei camere.
„O rată mai mică decât chiria și avantajul unui avans de minimum 5% justifică în continuare decizia de investiție într-o locuință prin programul Prima Casă. Diferențele dintre rate și chirii sunt semnificative în special la cele mai solicitate categorii de locuințe – garsonierele și apartamentele cu două camere”, a declarat Dan Grigoriu, Director Divizia Produse și Segmente Retail Banca Românească. De exemplu, pentru o garsonieră în Berceni și Giurgiului (Sectorul 4, București), un cumpărător prin programul Prima Casă plătește o rată de 164 de euro/lună, în timp ce un chiriaș plătește 200 de euro/lună. Cei care vor să cumpere un apartament cu două camere situat în cartierele din Sectorul 1 al Capitalei (Bucureștii Noi, Griviței, Gara de Nord) plătesc o rată lunară de 248 de euro, față de o chirie medie lunară de 300 de euro. O rată cu aproape 40 de euro mai mică decât chiria vor plăti și cei care cumpără un apartament cu două camere în Sectorul 2 din București (Tei, Colentina, Pantelimon).
„Cu excepția apartamentelor din zonele centrale și nordul Bucureștiului, apartamentele din Capitală se încadrează în programul de creditare Prima Casă. De asemenea, toate tipurile de apartamente din principalele orașe ale țării se încadrează în acest program, singura excepție o constituie apartamentele cu trei camere din Cluj-Napoca”, susține Adrian Erimescu, director general Imobiliare.ro.
În Constanța, Craiova și Oradea, ratele lunare la apartamentele cu două camere sunt cu aproximativ 15% mai mari față de chirii. „Dacă ne raportăm la rezultatul pe termen lung, chiar și la un plus de aproximativ 20% față de chiria lunară, care se traduce în câteva zeci de euro, decizia de a investi în propria locuință rămâne avantajoasă”, spune Dan Grigoriu.
Valoarea maximă finanțată prin programul Prima Casă de către Banca Românească pentru un apartament vechi este de 57.000 de euro, echivalentul în lei. „De aceea, pentru toate locuințele care costă peste 60.000 de euro, rata prin Prima Casă este aceeași, iar diferențele apar în valoarea avansului”, arată cei care au elaborat studiul. De exemplu, cei care vor să cumpere un apartament cu trei camere într-o zonă semicentrală a Capitalei (1 Mai, 13 Septembrie, Dristor, Moșilor, Ștefan cel Mare, Mihai Bravu, Tineretului, Vitan Nou) vor plăti un avans de aproximativ 18.400 de euro și o rată de 327 de euro/lună, în timp ce chiria lunară este, în aceeași zonă, de 390 de euro.
În Cluj Napoca, un apartament de 3 camere prin Prima Casă poate fi cumpărat cu un avans de 8.000 de euro și cu o rată lunară de 327 de euro, apropiată de chiria lunară (330 de euro). În Brașov, avansul de 2.850 de euro și o rată de 310 euro/lună le asigură cumpărătorilor o locuință cu 3 camere. Banca Românească este controlată din octombrie 2003 de National Bank of Greece (NBG), care deține în prezent 99,279% din capitalul social al acesteia.
Sursa: Actual de Cluj