Efectele pandemiei și a dispariției studenților-chiriași pe piața imobiliară. Clujul a pierdut din cumpărătorii de apartamente care achiziționau locuințe ca investiții


Cei mai mulți dintre studenții veniți la facultate în orașul universitar s-au retras spre case, mare parte din activitatea de birou s-a mutat în sistem „home office”, cei care s-au văzut nevoiți să își facă din casă și loc de muncă s-au reorientat spre locuințe mai mari (în cazul în care și-au permis), în vreme ce cumpărătorii atrași până acum de siguranța investiției într-un apartament în Cluj s-au trezit în situația de a-și reevalua opțiunile. Cum arată, după mai bine de un an de pandemie, piața locuințelor la Cluj-Napoca, cel mai scump oraș din țară? Ce locuințe se caută și unde a căzut cererea?

„Clujul a pierdut investitorii, pe cei care cumpărau apartamente ca investiții. Dar nu s-au blocat construcțiile. Și nici vânzările. Doar că se vând mai multe locuințe pentru uz personal, nu pentru investiții”, sintetizează Cristina Gherman, manager al agenției REMS Imobiliare. Prețurile au urmat un trend ascendent în ultimul an, în special pe segmentul de case și pe cel de apartamente cu suprafețe mari, de 3-4 camere/penthouse, spun reprezentanții agenției. „Motivul principal ține de nevoia de spațiu pentru biroul de acasă. Pe segmentul apartamentelor de o cameră prețurile au o tendință ușoară de stagnare, din cauza reticenței clienților de tip investitor. În  continuare vom asista la o creștere a prețurilor; aceasta va fi determinată pe de-o parte de cererea existentă pe piață și pe de alta de creșterea costurilor cu materialele de construcții, între 25-40%”, spune Claudiu Truță, senior broker în cadrul agenției. În ce fel s-a schimbat profilul cumpărătorului, în pandemie?  „În această perioadă, investitorii sunt mai puțini și mai precauți, caută proprietăți în zone bune, de preferat cu posibilitatea preluării contractului cu chiriașii. Piața este dominată de clienți care caută proprietăți cu suprafețe generoase, de 3-4 camere, cu posibilitate de a amenaja o cameră ca birou, pentru munca de acasă. Casele sunt vedetele acestei perioade, având cea mai spectaculoasă creștere a prețurilor. Această evoluție este determinată de oferta redusă de pe piață și de cererea mare”, spune Truță. În ceea ce privește zonele cele mai căutate, centrul rămâne principala atracție, cumpărătorii fiind interesați de asemenea de cartierele cu infrastructură bine pusă la punct. Asta înseamnă că au câștig de cauză cartierele tradiționale ale orașului, în defavoarea noilor extensii, unde sunt mari probleme în ceea ce privește accesul la spații publice și infrastructură adecvată.

Cu toate acestea, în continuare cele mai mari prețuri cerute pe apartamentele din România se înregistrează în Cluj-Napoca, unde în aprilie media a sărit de pragul de 1900 euro/ mp, arată cele mai recente date ale portalului Imobiliare.ro. Conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), în luna aprilie 2021 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 55.569 de imobile, cu 28.548 mai multe față de perioada similară a anului 2020.Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare în luna aprilie 2021 este cu 7.322 mai mic față de luna martie. Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în aprilie 2021, în București – 9.365, Ilfov – 3.243 și Timiș – 3.144. Clujul a înregistrat 3103 tranzacții față de 2013 anul precedent.

 

Cât de lovită a fost piața chiriilor?

Dacă vânzările au mers înainte cu destul succes pentru dezvoltatori, piața chiriilor în Cluj Napoca s-a confruntat cu o „diminuare majoră a cererii”, spune Cătălin Elcean, specializat pe segmentul Chirii. „Asta din pricina faptului că 90% dintre studenți au părăsit apartamentele închiriate, imediat după începerea pandemiei. Acest lucru a dus la scăderea prețurilor cu 20-30%, mai ales pentru nișa de apartamente pretabile pentru studenți. Tocmai acest lucru a dus și la o frică a investitorilor de a achiziționa apartamente cu destinația închiriere”, sintetizează Elcean.

 Sursa: www.actualdecluj.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.