2012, cel mai stabil an de la declanșarea crizei


Irene towersPreţul mediu de vânzare cerut de proprietarii de apartamente noi şi vechi s-a diminuat anul trecut cu 1,3%, de la 991 euro pe metru pătrat la începutul anului la 978 de euro pe metru pătrat la finele lunii decembrie, oraşele cu cele mai mari scăderi fiind Constanţa, Cluj-Napoca şi Ploieşti.

 Din punctul de vedere al evoluţiei preţurilor la apartamente, 2012 a fost cel mai stabil an de la declanşarea crizei încoace”. Potrivit indicelui naţional calculat de site-ul www.imobiliare.ro, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi şi vechi calculat la nivel naţional s-a diminuat pe parcursul a 12 luni cu 1,3%. Aceasta este cea mai mică marjă de scădere consemnată pe segmentul apartamentelor din 2008 încoace. Spre comparaţie, în 2011 – de asemenea un an de relativă stabilitate -, preţurile s-au diminuat cu aproximativ 4%”, se arată într-un comunicat al site-ului.

În Cluj-Napoca scăderea a fost de 5,5%, la 896 euro pe metru pătrat util. Pretenţiile proprietarilor de apartamente vechi s-au diminuat cu 1,4%, la 966 de euro/ mp, iar declinul consemnat pe segmentul locuinţelor noi a fost mult mai abrupt, de 8,8%, până la 825 de euro/ mp. Deneme bonusu veren siteler

In anul 2013, tinând cont si de noul credit care va apărea  pe piata “Noua casă”,  ne așteaptăm la o scădere mai accentuată în cazul construcțiilor vechi, și la o stagnare a preturilor sau chiar o ușoară creștere pentru construcțiile noi.

Piaţa imobiliară din România depinde atât de economia locală, cât şi de investiţiile companiilor internaţionale în proiectele imobiliare. Însă dacă pentru segmentul rezidenţial urmează în continuare momente de incertitudine, ne asteptam ca sectorul terenurilor agricole să cunoască o evoluţie ascendentă în acest an.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.