Apartamentele situate la ultimele niveluri se afla si acum in coada listei preferintelor cumparatorilor, continuandu-se, astfel, o tendinta inradacinata in era comunista.
“Exclus ultimul etaj” este una dintre primele cerinte pe care un agent imobiliar o aude din partea clientului aflat in cautarea locuintei visurilor sale. Si, de obicei, este un capitol inchis: indiferent de argumentele primite, acesta ramane intransigent; decizia este luata dinainte, subiectul aproape ca e tabu!
Dar se mai justifica oare aceasta teama de inaltime a cumparatorului de apartament? Inainte de a oferi un raspuns, ar trebui sa intelegem cum s-a propagat fobia respectiva in mentalul colectiv autohton. Si, pentru asta, trebuie sa ne intoarcem in anii comunismului, cand constructia de blocuri si cartiere-dormitor a luat un avant impresionant. Desigur, tot de atunci a si ramas convingerea multora ca acele imobile au fost construite trainic si fara rabat de la calitate; intr-adevar, mai ales dupa cutremurul din 1977, structura blocurilor a fost imbunatatita, insa, pe de alta parte, confortul locatarilor nu a fost niciodata o prioritate pentru constructorii din perioada amintita. Tocmai de aceea vedem si azi, in constructiile vechi si neizolate, igrasie sau infiltratii de apa la etajele superioare; mai mult, in cazul imobilelor la care stratul de hidroizolatie bituminoasa a rezistat inca, apare efectul de sera, mai ales in verile caniculare, cand devine aproape imposibil sa stai intr-un astfel de apartament.
Toate aceste neajunsuri au fost, in mare, rezolvate la noile constructii, prin folosirea unor materiale mai performante pentru izolatii termice si hidroizolatii, dar si gratie pretentiilor tot mai mari ale clientilor, care i-au facut pe dezvoltatorii moderni sa nu repete greselile predecesorilor din era comunista. Dar chiar si in cazul imobilelor vechi, la fel cum exista inca posibilitatea sa ”iti ploua in casa” daca locuiesti la ultimul etaj, la fel de probabil este sa fii inundat de vecinul de sus daca te afli la etaj intermediar. Insa e mai accesibil sa repari acoperisul decat sa astepti ca cei de deasupra ta sa isi rezolve problemele care te afecteaza si pe tine (ce te faci, spre exemplu, daca vecinul este plecat in concediu si nu se poate intra in apartamentul sau pentru reparatii de urgenta?).
Si, nu in ultimul rand, traiul la ultimul nivel aduce dupa sine alte doua avantaje deloc de neglijat: unul este de ordin financiar, daca tinem cont ca pretul unui astfel de apartament este, in medie, cu 10% mai mic, iar celalalt tine de privilegiul de-a te bucura de cea mai frumoasa priveliste din intregul bloc!