Pe o piata imobiliara dinamica in care constructiile noi castiga din ce in ce mai mult teren , alegerea locuintei ideale necesita o analiza complexa care sa cuprinda atat avantajele , cat si dezavantejele atunci cand alegi o locuinta intr-un imobil vechi sau doresti sa te orientezi catre imobilele finalizate in ultimii ani.
Daca doresti ca locuinta pe care o vei achizitiona sa se afle intr-o locatie consacrata, cu acces usor la mijloacele de transport in comun , cu diverse facilitati aflate in proxima vecinatate a imobilului spre care ti-ai indreptat atentia , spre exemplu gradinite, scoli, crese optiunea cea mai buna poate fi un apartament intr-unul dintre imobilele vechi construite in perioada anilor 70-90. Acestea in buna masura ofera o calitate superioara a constructiei in sine. Pe de alta parte trebuie luate in considerare si anumite incoveniente atunci cand ne orientam spre imobile vechi : instalatiile sanitare si electrice vechi, pierderi de caldura prin peretii prost izolati, lipsa locurilor de parcare in cartierele aglomerate, gradul de uzura tehnica, investitiile necesare in renovarea completa a locuintei sau in unele cazuri riscul seismic la care pot fi supuse acestea.
In masura in care iti doresti un apartament intr-un imobil recent finalizat trebuie sa iei in considerare anumite neajunsuri precum : uneori poti intalni materiale precare in izolatia fonica intre locuinte, nu toti constructorii folosesc cele mai bune materiale de constructie, desi o crestere semnificativa a calitatii se poate observa, infrastructura deficitara , drumuri neasfaltate, numar insuficient de mijloace de transport in comun sau chiar lipsa acestora, timpul pierdut cu transportul spre locuinta, scoli, gradinite sau locul de munca. Pe de alta parte locuintele in imobile noi ofera preturi usor mai scazute ca si cele in blocurile vechi si ofera posibilitatea noului proprietar de a le finisa dupa bunul plac , existand in unele cazuri si posibilitatea recompartimentarii.
Dintre avantajele achizitionarii unui apartament in bloc nou doresc sa mai amintesc cateva : confortul sporit al suprafetelor de locuit, instalatii noi sanitare si electrice, posibilitatea alegerii finisajelor interioare, aspectul exterior al imobilului, izolatii termice exterioare, centrale termice incluse in pretul de vanzare, posibilitatea obtinerii unui loc de parcare sau garaj la subsolul cladirii, suprafata generoasa a teraselor si balcoanelor , etc.
Deasemenea dezvoltatorii vin cu multe alte facilitati in dezvoltarea complexelor rezidentiale prin care reusesc sa atraga un numar important de cumparatori : sali de spa, sali de fitness, restaurante, farmacii, mici centre comerciale, supraveghere video si servicii de paza, sali de evenimente, spatii de joaca pentru practicarea unui numar variat de sporturi , etc.
Pentru a avea siguranta ca achzitionati un apartament de calitate in imobilele noi , verificati aceste aspecte : peretii interiori( nu se recomanda rigips-ul la compartimentari), materialele folosite la acoperis, eventuale infiltratii de apa in subsol, vecinii ansamblului, gradul de luminozitate al locuintei, segregari ale stalpilor daca constructia este la rosu,etc.
Pe masura cresterii exigentei cumparatorilor, a crescut si concurenta intre dezvoltatori si de aici cresterea calitatii constructiilor noi, nivelul de reticenta fata de constructiile rezidentiale noi a scazut in special daca ne raportam la perioada de dinainte de anul 2009.
Indiferent daca te orientezi catre imobile noi sau vechi, exista apartamentul potrivit pentru fiecare.