Un element cheie pentru desfasurarea optima a activitatilor specifice oricarui tip de business este spatiul comercial ales. Acesta se diferentiaza in functie de locatie, vizibilitate, vitrina, acces, finisaje, etc. Este foarte important ca spatiul comercial sa beneficieze de toate dotarile necesare pentru a satisface toate nevoile, in caz contrar, afacerea are de suferit si poate rezulta intr-un esec major.
Asadar, cum puteti fi siguri ca spatiul achizitionat sau inchiriat este perfect pentru activitatea pe care o desfasurati ?
In momentul in care doriti deschiderea unei afaceri, indiferent de profil, trebuie ales un spatiu comercial situat intr-o zona cu acelasi specific sau macar asemanator. De exemplu, un showroom cu haine de lux nu se va bucura de prea mult succes fiind pozitionat in zona pietelor, desi zona beneficiaza de trafic pietonal intens.
In consecinta, pentru ca o afacere sa fie profitabila, nu are nevoie doar de vitrina, vizibilitate stradala si vad pietonal, ci sa fie pozitionata in locatia potrivita. Bineinteles, potentialii clienti au nevoie de o anumita perioada pentru a asimila si a se obisnui cu locatia nou deschisa, acestia examinand mai intai ofertele si profilul afacerii.
Anumite tipuri de business au nevoie de vizibilitate generoasa si de trafic intens pentru a avea succes. In cazul afacerilor de proximitate cum sunt supermarket-urile, fast-food-urile, cafenelele, drogheriile sau farmaciile, magazinele de imbracaminte, incaltaminte si accesorii; pozitia stradala, cu mult trafic pietonal este esentiala. Exista cazuri in care existenta vadului comercial determina succesul afacerii respective. Se poate foarte bine ca o afacere situata pe o strada laturalnica sa se bucure de succes datorita construirii eficiente a vadului si a produselor/serviciilor de calitate oferite.
Un alt aspect important care contribuie la construirea vadului comercial, este semnalizarea eficienta a locatiei, reclama potrivita, relatia cu furnizorii, atitudinea si grija fata de clienti. De aceea, daca doriti sa inchiriati/achizitionati un spatiu comercial care se preteaza din toate punctele de vedere solicitarilor dumneavoastra, dar este situat la o anumita distanta fata de locatia dorita initial, incercati sa investiti in vadul comercial.
Atunci cand alegeti un spatiu comercial, acordati mare atentie dotarilor sale. Aveti nevoie de open space sau de o compartimentare speciala ? Preferati o varianta cu multe imbunatatiri, superfinisat sau aveti posibilitatea de investitie pentru a personaliza locatia cu amprenta profilului de afacere ? Sunteti interesat intr-un spatiu comercial situat la parterul unui imobil rezidential sau doriti un spatiu in incinta unui centru comercial ? Acestea sunt intrebari la care trebuie sa raspundeti inainte de a inchiria sau achizitiona un spatiu.
In momentul alegerii spatiului comercial, un alt factor important este perioada de inchiriere. Din cauza mai multor factori, anumiti proprietari prefera sa incheie contracte pe o perioada de un an de zile, cu posibilitate de prelungire, spre deosebire de un alt tip de proprietari care doresc contracte pe un minim de trei ani. Desigur, perioada contractuala si alti termeni se discuta/negociaza in functie de obiectul de activitate a celui care inchiriaza si de istoricul sau pe piata comerciala.
In final, ce trebuie sa stiti inainte de a inchiria/achizitiona un spatiu comercial ?
- Locatia: Daca trebuie sa relationati cu clientii in mod direct pentru a vinde produsele sau serviciile, atunci pozitia stradala si vitrina sunt esentiale.
- Vadul Comercial: Acesta poate exista datorita locatiei si a eforturilor altui comerciant, dar in cele mai multe cazuri, este o responsabilitate proprie in care trebuie investit.
- Dotarile Spatiului: Tineti cont de calitatea dotarilor din spatiu. Daca acesta este compartimentat in concordanta cu solicitarile dumneavoastra sau daca aveti posibilitatea unei investitii.
- Perioada de Inchiriere: Daca sunteti siguri pe afacerea care o desfasurati nu ezitati sa inchiriati spatiul pentru o perioada indelungata, daca nu, pastrati o doza de precautie.