Analiză: prețurile caselor din Cluj cresc cu 1,4%, a doua cea mai mare creștere din orașele mari din țară


Apartamentele se ieftinesc în București dar se scumpesc la Cluj, arată o analiză imobiliare.ro.

Apartamentele s-au ieftinit în luna mai cu aproape o jumătate de procent, 0,4% la nivel naţional faţă de luna anterioară, de la 1.228 la 1.224 euro pe metru pătrat în medie, după ce în aprilie acestea scăzuseră, de asemenea, cu 0,7%.  „Tendinţa descendentă a pretenţiilor vânzătorilor nu a fost resimţită, însă, în toate cele şase mari oraşe monitorizate constant de Imobiliare.ro – doar două dintre acestea, anume Bucureştiul şi Constanţa, au consemnat ieftiniri”.

În Bucureşti, aşteptările vânzătorilor de apartamente din Capitală s-au diminuat, per ansamblu, cu 2% luna trecută, ajungând de la 1.330 la 1.304 euro pe metru pătrat util. În contextul în care suma medie solicitată pentru locuinţele din blocurile vechi s-a menţinut la aceeaşi valoare ca şi luna trecută, adică la 1.219 euro pe metru pătrat, tendinţa descendentă a preţurilor a fost dictată exclusiv de segmentul rezidenţial nou: unităţile locative din cadrul noilor ansambluri rezidenţiale s-au ieftinit cu 3,4%, de la 1.408 la 1.360 de euro pe metru pătrat.

În Braşov prețurile au crescut cu 0,6% , de la o medie de 1.117 euro pe metru pătrat util în aprilie, la 1.124 de euro pe metru pătrat util la finele lui mai.

În Cluj-Napoca, locuinţele disponibile spre vânzare s-au apreciat luna trecută cu 1,4%, ajungând la 1.590 de euro pe metru pătrat util faţă de nivelul de 1.568 de euro pe metru pătrat util valabil la sfârşitul lunii anterioare. Pe ambele segmente de piaţă analizate – apartamente vechi și respectiv noi – au fost resimţite creşteri, însă acestea au fost inegale: apartamentele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,4%, de la 1.587 la 1.593 de euro pe metru pătrat, iar cele din cadrul noilor ansambluri rezidenţiale, cu cu 2,5%, de la 1.549 la 1.588 de euro pe metru pătrat.

În Constanţa apartamentele s-au ieftinit, per ansamblu, cu 1,1% pe parcursul lunii mai, în vreme ce în Iași au fost înregistrate cele mai mari creșteri, 3,2%, de la o medie de 996 de euro pe metru pătrat, la 1.028 de euro pe metru pătrat.  În Timişoara, în oraşul de pe Bega, aşteptările vânzătorilor de apartamente s-au majorat, per ansamblu, cu 0,4% luna trecută, de la 1.217 la 1.222 de euro pe metru pătrat util.

 

Sursa: Actual de Cluj


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.