Vrei să găseşti apartament de închiriat? În 2015 e mai greu decât anul trecut (Studiu)


“Trebuie să se decidă repede, apartamentele bune nu prea stau pe piaţă”. E recomandarea de agent imobiliar pentru o studentă clujeană în căutare de locuinţă de închiriat la Cluj.

Cifrele unui portal imobiliar care intermediază oferte: în orașul de pe Someș, oferta de închirieri apartamente s-a diminuat cu 22% în plin sezon de închirieri (în august 2015 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut). O analiză a Imobiliare.ro realizată în cinci mari centre universitare ale țării (București, Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov și Iași) relevă o scădere importantă a ofertei de apartamente disponibile spre închiriere. “Luând ca reper luna august, în care o bună parte dintre proprietari încep să-și promoveze locuințele în așteptarea noului an universitar, datele colectate de Imobiliare.ro semnalează o diferență de 18,45% a numărului de oferte noi apărute în piață, de la 8.500 de anunțuri în 2014, la mai puțin de 7.000 în 2015″, arată studiul. Clujul e cel mai afectat.

“Scăderea volumului de apartamente de închiriat din marile orașe poate fi pusă, cel puțin în parte, pe seama stabilizării pieței achizițiilor și a reluării unei tendințe ascendente a prețurilor. Proprietarii sunt, probabil, mai optimiști și încep să-și recapete curajul de a-și scoate locuințele la vânzare, în loc să-și continue așteptarea și să se mulțumească cu veniturile obținute din închiriere. Cel mai afectat de această criză de oferte este orașul Cluj-Napoca. Totuși, 7.000 de apartamente scoase pe piață într-un interval de 30 de zile este mult sub cerere”, apreciază Adrian Erimescu, directorul general Imobiliare.ro.

În Cluj, oferta de închirieri apartamente s-a diminuat cu 22% în perioada menționată, de la 1.846 la 1.432 de apartamente. Dintre proprietățile apărute pe piață luna trecută, 39% erau garsoniere (față de 42% în 2014), 41% aveau două camere (în creștere de la 39%), iar 15% erau locuințe cu trei camere (comparativ cu 16% în anul precedent). Spre deosebire de celelalte orașe analizate, în Cluj ponderea apartamentelor cu patru camere și mai mult a consemnat doar o creștere ușoară, de la 3% la 5%.

Sursa: Actual de Cluj


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.