Clujul- vechi sau nou, impresionant de fiecare data


Clujul– unul dintre candidatii perfecti pentru titlul de „Capitala culturala europeana” se distinge fata de orasele surori transilvanene nu numai prin sufletul lui plin de tineret, studenti, calatori ce pe an ce trece par sa se inradacineze tot mai adanc in pavajele si terasele orasului; Inima Transilvaniei se dezvolta de la an la an din punct de vedere imobiliar in directii pe cat de lineare, pe atat de diferite.

Astfel incat zona Clujului Istoric impanzit de cladiri vechi si monumente, centru vechi cu pietele lui, intruneste o varietate de viziuni privind apartamentele rezidentiale.

Doar aici putem intalni vecini de palier cu chirii ce difera de la 250 la 700 de euro pe luna. Doar aici se intalnesc finisajele vechi, linoleul si mozaicul pe de o parte, pe cand la acelasi etaj, dupa o alta usa, se pot remarca finisaje de inalta calitate sau restaurari de succes a ceea ce candva a fost „de seama”, transformandu-le in adevarate comori istorice si culturale.

Piata Unirii spre exemplu, ascunde apartamente vechi cu valori si amintiri nepretuite. Apartamente ce isi cauta chiriasi uneori ani de zile, pana cand vor fi gasite de chiriasul perfect. Proprietarii, pe masura, a acestor apartamente au reusit sa le restaureze si sa le pastreze sclipirea pe care altii, din diferite motive, au lasat-o sa se piarda in praful anilor.

img 1(img 1)

img 2(img 2)

Astfel de imbunatatiri ale proprietatilor interbelice sunt minoritare in fata celor cu buget restrans unde predomina finisajele clasice si mobilierul lasat din generatie in generatie. Orisicum, o proprietate de lux intr-o cladire interbelica are ca pret de pornire suma modica de 1000 de euro pe luna pentru o suprafata de 100 mp. De unde si motivul pentru care aceste comori isi gasesc cu greu, chiriasul potrivit. ((

(img 3)

Deseori, intalnim si proprietari ce din varii motive, inchiriaza proprietati a caror valoare imobiliara creste datorita obiectelor si mobilierului stil, pastrate si intretinute cu sfintenie de-a lungul veacurilor, unele dintre ele fiind aduse din diferite colturi ale lumii. Chiar daca imobiul in sine nu are prezenta un punct forte in cresterea valorii de inchiriere, aceste mici artificii la care unii proprietari apeleaza, sunt rare insa bine pretuite de catre cunoscatori. Spre exemplu, acest apartament de 3 camere, situat intr-o vila in apropierea Parcului Central (img 4,5,6).

 

img 4(img 4)

 

img 5(img 5)

 

img 6(img 6)

Lasand la o parte interbelicul, barocul si impozantul, trecem la o categorie rara, ce se deosebeste fata de modernismul cu care suntem obisnuiti printr-un mozaic ametior caracteristic.

Anul trecut am avut ocazia de a promova spre inchiriere un apartament aparte… un apartament cu personalitate si caracter, ce doar celor care apreciaza natura, linistea si totodata originalitatea, le-ar putea trage cu ochiul. Intr-adevar, apartamentul se dedica unui anumit tip de chirias.  (img 7,8)

img 7(img 7)

Apartamentele situate in cladiri istorice/vechi cu destinatie rezidential-inchiriere, le intalnim amenajate original, pe gustul proprietarului care deseori locuieste in imobil de mult timp, insa din varii motive, decide inchirierea; Sau cele ce sunt achizitionate de catre proprietari special cu scop de investitie. Acestea sunt in general mobilate modern, nou, in general cu mobilier masiv.

 

img 8(img 8)

Restaurarea unui apartament vechi, cu finisaje clasice, poate varia in functie de suprafata si calitatea finisajelor. Spre exemplu, restaurarea unui apartament cu 2 camere de 50-70 mp poate incepe de la suma de 10.000 de euro.

Un apartament de 2 camere, 65 mp in zona Clinicilor, a fost restaurat in cursul anului trecut (img 9). Proprietarii au decis modificarea compartimentarii proprietatii, pastrarea si restaurarea parchetului, usilor si sobelor originale. S-a ales un mobilier modern, din lemn masiv. Ajungandu-se astfel la suma de 15.000 de euro investitie. Un astfel de apartament se inchiriaza in jurul sumei de 600 de euro.

 

img 9(img 9)

 

img 10(img 10)

Piata Unirii de asemenea adaposteste comori bine pastrate, printre ruinele timpului. Proprietati cu tavane inalte, podele din lemn masiv, finisaje alese cu atentie ce imbina vechiul cu noul, clasicul cu modernul. (img 11)

 

 

img 11(img 11)

In concluzie, orasul nostru se poate mandri cu o gama larga de proprietati destinate inchirierii, atat pentru birouri cat si rezidential. Procentul proprietatilor renovate creste de la un an la altul si ne bucura interesul si constientizarea proprietarilor si inviestitorilor in modernizarea si/sau restaurarea acestor proprietati, care, mai ales in randul strainilor, au un mare succes. Incurajam pastrarea elementelor definitorii perioadelor inter-postbelice, datorita farmecului lor aparte, ce fuzioneaza elegant cu mobilierul stil, bine ales de catre cunoscatori.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.