Prima Casă Nouă, cu plus şi minus


Vestea bună: programul Prima Casă, motor de câţiva ani pentru vânzările din segmentul rezidenţial, continuă. Vestea mai puţin bună: condiţiile sunt mai restrictive şi aria de selecţie restrânsă, în cazul în care ţinta de achiziţii se va limita la apartamente din construcţii noi. Dar din nou o veste bună: din perspectiva dezvoltatorilor, măsura care încurajează achiziţiile de locuinţe noi ar trebui să fie imbold spre şantiere care să aducă ofertă nouă în piaţă.

  • Ce te interesează dacă eşti cumpărător

Noua formulă de Prima Casă nu mai permite clienţilor să acceseze decât credite în lei, în condiţii mult mai restrictive. Pentru a fi eligibil, cumpărătorul are de îndeplinit o serie de criterii: să nu aibă alte credite, să nu deţină un apartament de peste 50 mp, iar evaluarea bancară trebuie realizată având la bază preţul de tranzacţie, pentru ca avansul să nu fie mai mare de 5%. Un element deloc de neglijat pentru orice cumpărător la calculul bugetului de achiziţie ţine de venituri. Pentru a putea cumpăra o locuinţă prin programul guvernamental, venitul minim pe familie trebuie să fie de 300 de euro, pentru clienţii care sunt încadraţi de scoring în performanţă financiară A, respectiv 400 de euro pentu celelalte categorii. (Categoriile de performanţă se referă la bonitatea clientului în raport cu informaţiile prezentate).

  • Ce te interesează dacă eşti vânzător

Ca întotdeauna când intervin schimbări, e de aşteptat ca piaţa să experimenteze un uşor blocaj, de tranziţie, până când potenţialii clienţi se vor familiarize cu noile reguli, condiţii sau dobânzi, după care ritmul vânzărilor va reveni la normal. Nu anticipăm scăderi semnificative de preţuri, în condiţiile în care cererea şi nevoia de locuinţe se menţin în continuare la un nivel care va “mişca” piaţa. Aşteptăm în schimb o stagnare de 1-2 luni. Cu toate acestea, în condiţiile în care noua Prima Casă va viza doar construcţiile noi, interesul clientilor va creşte pentru această categorie de locuinţe şi, o dată cu cererea, vor fi afectate şi preţurile, care ar putea merge uşor în sus. Pe de altă parte, e de menţionat că şi în momentul de faţă interesul este crescut pentru construcţiile noi, dar destul de puţine apartamente din zone bune ajung să fie cumpărate cu Prima Casă. Cele mai multe se achiziţionează cu plata cash, de multe ori chiar înainte de finalizare. Clienţii interesaţi de o achiziţie vor avea în continuare în vizor construcţiile vechi din zone bune, din cartierele constituite ale oraşului, ale căror preţuri nu sunt de aşteptat să scadă. Totuşi, s-ar putea ca această categorie să experimenteze o scădere a numărului de tranzacţii

Situaţie actuală

Momentan vânzările sunt încă încurajate prin funcţionarea pentru o perioadă a vechiului program prin care se accesează credite în euro. Unele bănci, cele care nu mai au fonduri pe vechiul sistem, au început să lucreze pe noua variantă, urmând ca celelalte instituţii financiară să facă acelaşi lucru, o dată ce finalizează sumele alocate prin varianta anterioară de Prima Casă.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.