Toamna imobiliară la Cluj: “Sunt puține construcții noi care se finalizează și în care să mai existe apartamente disponibile”


Prețurile din oferte trec de 1.000 de euro/mp, iar dezvoltatorii construiesc mai departe. Care sunt cele mai populare zone, cele mai ieftine și cele mai scumpe?

“Cele mai căutate cartiere rămân cele clasice, tendința actuală arată că mulți dintre cei care vor să cumpere locuințe preferă să plătească o sumă mai mare pentru construcții noi în cartiere vechi decât să meargă pe zonele noi, cum ar fi cele din sudul orașului, Bună Ziua-Europa”, arată Cătălin Rus, reprezentantul departamentului rezidențial al REMS Imobiliare. Prețurile fluctuează foarte mult în acest moment, completează acesta; astfel, dacă pe Aurel Vlaicu găsești construcție finalizată (la plata cash) cu 1000 euro/mp, la numai 1 km distanță prețul e deja 1200-1300 euro/mp- în Gheorgheni, zona facultăților de Științe Economice. “Locația, locația, locația” – dintotdeauna cel(e) mai important(e) element(e) în stabilirea valorii locuinței (și nu numai): potențialii cumpărători țin la acces, servicii, circulații, zone verzi. În Gheorgheni, prețurile ajung la 1350-1500 euro/mp. “În perioada următoare vor apărea câteva imobile noi în zonele constituite ale orașului și prețurile se vor situa în jur de 1000 euro/mp”, spune Rus.

Diferențele mari de prețuri între zonele considerate “bune” și cele mai puțin ofertante sunt întărite și de alte analize. În orașul de pe Someș, o locuință amplasată central poate costa cu circa 14.000 de euro mai mult decât una de la periferie, arată o analiză Imobiliare.ro care poate fi consultată AICI. În cel dintâi caz, un apartament cu două camere ajunge la 78.000 de euro. În zona semicentrală (Mărăști, Gheorgheni, Andrei Mureșanu, Zorilor etc.), prețul mediu ajunge la 67.500 de euro, iar la marginea orașului (Someșeni, Borhanci, Dâmbul Rotund, Grigorescu, Mănăștur etc.) la 64.000 de euro.

“Distanțele” mari între cartiere, în listele de prețuri, pot fi constatate și în ghidul realizat pe baza tranzacțiilor imobiliare încheiate între vânzători și cumpărători pe raza municipiului, utilizând date din contractele înregistrate la primărie pe parcursul anului trecut. Cu mențiunea că ediția din acest an s-a realizat pe baza datelor din 2015 și că, în general, prețurile care figurează în analiza bazată pe datele declarate oficial pe tranzacții sunt inferioare celor care apar în ofertele din piață. Potrivit acestor date, cele mai ieftine apartamente sunt în Bulgaria, Someșeni și Iris, unde prețurile medii înregistrate în 2015 erau de 663 euro/mp, 757 euro/mp sau 771 euro/mp. La celălalt capăt de interval se află zona centrală (920 de euro/mp), cartierul Zorilor (932 de euro/mp) sau Gheorgheni (952 euro/mp).

Ce urmează pe piață?

“La fel ca în perioada precedentă, prețurile fluctuează destul de mult și tranzacțiile la fel, datorită programului Prima Casă. Pentru mulți clienți, acesta rămâne un program interesant, în primul rând datorită avansului și nu neaparat datorită ratei, care nu diferă foarte mult de cea aplicată în cazul unui credit ipotecar. Datorită introducerii noului Plan Urbanistic General și a prețurilor foarte mari a terenurilor, cu siguranță în perioada următoare prețurilor din cartierele tradiționale ale orașului se vor menține în aceeași linie. În cartierele noi, prețurile s-au cam aliniat undeva pe la 1000-1100 euro/mp și se vând foarte bine. Sunt puține construcții noi care se finalizează și în care să mai existe apartamente disponibile”, precizează Cătălin Rus. De altfel, mulți dintre dezvoltatorii care au construit în Cluj sunt pregătiți să demareze proiecte noi.

Urmează să apară și câteva ansambluri noi, spun cei din piață, pe măsură ce altele sunt în curs de finalizare.

“Nu mai sunt clienți care să cumpere multe apartamente, dar mai există unii care cumpără câte 1-2-3 apartamente, ca investiții.  De obicei, aceștia plătesc tot, întreaga sumă, fără credite bancare. Marja de negociere e foarte mică, indiferent de formula de plată. Normal, clienții sunt interesați de ceea ce au construit proprietarii anterior. Se caută calitate”, conchide Rus.

Sursa: Actual de Cluj


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.