Ce trebuie sa stii daca doresti sa vinzi sau sa cumperi un apartament in Centru


Sunt cativa pasi pe care trebuie sa le cunoasca fiecare persoana care doreste sa cumpere sau sa vanda un apartament in zona Centrala. Chiar daca modalitatea de plata este una foarte simpla, fara sa se apeleze la credite bancare, durata medie pentru o tranzactie in aceasta zona este de 1-1.5 luni. Aceasta se datoreaza faptului ca multe din aceste imobile sunt monumente istorice sau sunt in zona de protectie din zona central.

Iata pasii care trebuie urUntitledmati:

1. Identificarea imobilului pe care doriti sa il achizitionati (este cazul cumparatorului)

2. Verificarea  listei de monumente istorice  (aceasta o gasiti pe site-ul  primariei- departament momumente istorice)

3. In cazul in care imobilul nu este monument istoric, dar este in zona de protectie , proprietarul  trebuie sa prezinte urmatoarul act: adeverinta de la Primarie care sa dovedeasca faptul ca imobilul nu este revendicat si nu exista vreun proces pe rol pentru  imobilul in cauza. Acest act se elibereaza in 30 de zile din momentul depunerii  cererii.

4. Apartamentele care sunt Monumente Istorice pot sa fie vandute numai in conditiile exercitarii dreptului de preemtiune al Statului Roman prin Ministerul Culturii si Cultelor, pentru monumente istorice clasate in grupa A sau prin directia judeteana pentru cultura, culte si patrimoniu cultural national pentru Monumentele Istorice clasate in grupa B. In cazul in care Ministerul culturii si cultelor nu isi exercita  dreptul  de preemtiune acest drept se transfera autoritatilor locale: consiliului  local si primariei. Termenul de exercitare a dreptului de preemtiune este de 30 de zile de la data emiterii cererii. Tinand cont de reglementarea legala se defineste dreptul de preemtiune  ca fiind acel drept cu caracter  temporar stabilit de lege prin care anumiti titular (statul in cazul nostru) au drept  prioritar de cumparare  a unui imobil.

Valabilitatea acestor adeverinte este anul in curs. Pe langa acestea  proprietarul  trebuie  sa prezinte urmatoarele acte:

  • act de identitate, certificat de casatorie  sau  divort dupa caz
  • act de proprietate, extras de carte funciara
  • certificat fiscal (se obtine de la Directia de Impozite si Taxe Locale)- este valabil 30 de zile de la emitere
  • certificat energetic
  • adeverinte de la asociatia de proprietati care sa dovedeasca faptul ca nu exista cheltuieli restante la intretinere

Indiferent de timpul necesar realizarii unei tranzactii in zona central, investitia este una de succes.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.