Care este cel mai bun moment să cumperi o locuinţă


1

Primăvara, piaţa imobiliară se dezgheaţă. Cumpărătorii inundă piața, după un sezon de „hibernare“, iar rubricile de anunţuri din ziare, sau de pe portalurile de specialitate cuprind din ce în ce mai multe anunţuri. Însă, numai pentru că primăvara este momentul cel mai popular pentru a cumpăra o casă, nu înseamnă că este momentul potrivit.

Dacă sunteți decişi să faceţi o achiziţie luna viitoare, sau așteptați până trece frenezia inițială, este bine să luaţi în considerare aceste argumente pro și contra, pentru fiecare sezon în parte.Trendul este unul ciclic: inventarul a început să crească în luna februarie, a fost substanțial în luna aprilie şi continuă să crească până în iunie, apoi scade până toamna, urmând o perioadă de acalmie, cu o mică trezire în decembrie şi apoi o perioadă inactică până în primăvara viitoare. În plus, perioadele de inventar de vârf vor varia în funcție de locație, dar şi ca urmare a unor considerente legate de vreme și de familie, căci, nu-i aşa, copiii au de încheiat un an şcolar.

Totul face parte dintr-un circuit firesc, depinde însă mult de modul în care fiecare cumpărător în parte are la dispoziţie banii necesari şi cum consideră că este cel mai bine să investească într-un imobil.

Achiziţiile în sezonul plin

Ca să vorbim favorabil, este simplu şi depinde de oferta generoasă.  Acest lucru poate fi foarte bun, mai ales dacă sunteți în căutarea unei locuinţe cu o anumită dispunere, sau doriţi să alegeţi un anumit cartier. Este mult mai probabil să găsiţi la vânzare casa dorită, atunci când mai multe case sunt scoase la vânzare.

Este adevărat, ar spune cunoscătorii, dar există mai multă concurență. Potențialul de „licitare“ poate fi mai mare în timpul sezonului cald, în avantajul vânzătorului, care va alege oferta cea mai bună ca preţ, cu alte cuvinte, acelaşi imobil s-ar vinde la un preţ mai apropiat de dorinţele cumpărătorului într-o perioadă din an în care piaţa stă pe loc. Şi , în plus, când agitaţia este mai mare, pot apărea şi greşeli sau decizii luate în viteză, care nu se vor dovedi apoi prea bune. Iarăşi vom trece în rândurile celor care cred că sezonul de vârf este cel mai bun şi vom spune că familiile cu copii vor prefera să facă achiziţii imobiliare vara, când cei mici au vacanţă.

Nimic de spus, însă tot vara este momentul în care multe dintre ofertele de pe piaţă îşi vor pierde din actualitate, pentru că proprietarii doresc să profite de afluxul de turişti şi vor fi tentaţi să obţină bani din chirii pe termen scurt, extrem de perofitabile.

Sezonul rece – avantaje şi dezavantaje

Numărul de case de pe piața suferă o scădere generală în timpul iernii. Un cumpărător pornit în acest sezon să facă o achiziţie ar putea fi capabil să descopere o adevărată afacere, dar va trebui să facă şi compromisuri, pentru că nu prea are de unde alege.

Totuşi, un avantaj este legat de competiţia scăzută dintre cumpărători. Cu mai puține persoane în căutarea unei case, potențialii cumpărători sunt trataţi cu atenţie şi chiar pot avea parte de negocieri mai scurte şi în avantajul lor.

Ce ziceţi însă de următorul dezavantaj: Este o bătaie de cap. Vremea dificilă opreşte aproape orice elan, în plus, dacă vorbim de achiziţia unui imobil diferit de un apartament, este posibil ca şi vremea rece, ploioasă, sau cu zăpadă să dea toate planuril peste cap.

Plus alte dezavantaje: Cât de sigur poţi fi că un acoperiş este în regulă, câtă vreme zăpada nu permite apei să se infiltreze şi să demonstreze eventual probleme? Sau, pe de altă parte, ce îţi poate sugera o curte acoperită cu zăpadă? Nu îşi poţi face nici o idee despre cum ar arăta inundată de verdeaţă. Şi, încă o dată, să vorbim de avantaje: în sezonul rece poţi găsi un chilipir. Uneori, o casă este pe piață în timpul sezonului rece, ca urmare a unei urgențe, a unui eveniment în familia vînzătorului (o moştenire) sau o în urma schimbării bruşte a locului de muncă.

Acestea ar fi însă cazuri destul de rare, spun cunoscătorii, care mai degrabă ar spune că unele dintre casele aflate iarna pe piață sunt disponibile doar pentru că, în esență, au fost deja respinse de piață mai devreme. În acest caz, agentul imobiliar vă poate spune de ce un anumit imobil nu a fost vândut, sau dacă a fost plasat pe piață de mult timp. Drept pentru care, la final, dar nu în cele din urmă, este bine să ştiţi că cel mai bun moment pentru a cumpara o casă este atunci când cumpărătorul este pregătit, când dispune de bani şi de timp. În aceste cazuri, rezultatele pot fi mai bune chiar şi în dauna unui cumpărător sofisticat, care urmăreşte o locuinţă timp de câteva luni bune.  Pentru o familie care caută prima ei casă, probabil sezonul rece este mai favorabil, dar pentru cineva care vrea mi mult decât o simplă locuinţă, sezonul plin are ce îi pune la dispoziţie.

Sursa: www.imobiliare.topestate.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.