Românii din marile orașe vor să cumpere locuințe


Conform unui studiu derulat de Imobiliare.ro, aproape 36% din populația urbană de peste 25 ani din șase mari orașe ale țării are sau a avut o nevoie imobiliară activă într-un interval de șase luni.

comisionul agentuluiMai mult de jumătate dintre respondenții din București, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Constanța și Timișoara, respectiv o pondere de 52% din total, au menționat nevoia de a cumpăra o proprietate, în vreme ce diferența de 48% este divizată între cei interesați să închirieze, să dea spre închiriere sau să vândă. Totuși, când vine vorba de achiziție, aproape jumătate dintre cumpărători iau în vedere un interval egal sau mai mare de șase luni. Principalul criteriu de achiziție a unei locuințe rămâne prețul (pentru 75% dintre potențialii cumpărători), urmat de zonă (în proporție de 57%) și confort (pentru 37%). Pe de altă parte, vechimea imobilului este un criteriu decisiv pentru 24% dintre respondenți. 45% dintre cei chestionați au în vedere o perioadă mai mare de șase luni pentru a încheia tranzacția vizată, iar 43% sunt dispuși să plătească un comision către un agent imobiliar.

În același timp, analiza evoluției numărului de tranzacții imobiliare realizate în primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut arată că, în județele ale căror reședințe sunt orașele menționate (cu excepția județului Timiș), au fost încheiate mai multe astfel de operațiuni (vezi graficul de la finalul articolului).

Apartamentele cu 2 și 3 camere, în topul preferințelor

În mod interesant, distribuția cererii de apartamente pe categorii de apartamente variază semnificativ în funcție de perioada de construcție. Pe segmentul blocurilor finalizate înainte de 1977, spre exemplu, cele mai căutate sunt unitățile cu două camere (46%), urmate de cele cu trei camere (36%), în timp ce garsonierele și locuințele cu patru camere și mai mult dețin câte o cotă de 9% din total.

Preferințele românilor pentru apartamentele construite între 1978 și 2000 arată diferit. Cele mai căutate sunt unitățile locative cu trei camere (în proporție de 40%), urmate de cele bicamerale (32%); locuințele cu patru camere sau mai mult sunt atractive pentru 15% dintre clienți, în vreme ce garsonierele atrag atenția a 13% dintre aceștia.

În ceea ce privește blocurile ridicate după anul 2000, 43% dintre potențialii cumpărători sunt interesați de apartamente cu două camere, 35% și-ar dori o locuință cu trei camere, 13% ar prefera o garsonieră și doar 9% ar opta pentru o unitate locativă cu patru camere sau mai mult.

Untitled


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.