Un nou episod în ”războiul” vechi versus nou


Dezvoltatorii imobiliari au construit locuințe cu două camere ale căror suprafețe sunt mai mici decât cele ale apartamentelor similare din blocurile vechi.

aviatiei din sky towerDezvoltatorii au redus suprafața medie a apartamentelor cu două camere pe care le construiesc până la 49-50 metri pătrați, acestea fiind cu 5% mai mici decât apartamentele confort 1 construite în anii 1980, arată o analiză a companiei RealTime.

”Motivele pentru decizia de a construi mai multe apartamente de două camere este una strict legată de aspectul financiar. Limitarea pe care o impune cota de TVA de 5% la un preț maxim de 380.000 lei și puterea de cumpărare scăzută în anii de criză de după 2008 au impus pieței să găsească soluții low-cost pentru dezmorțirea procesului de vânzare a locuințelor deja construite și a celor ce urmează să fie construite”, declară Cristina Roșca, managing partner RealTime.

Acest proces a dus la situația în care prețurile apartamentelor de 2 camere nou construite să fie mai mici decât ale apartamentele construite înainte de 1989 în zone similare. Reprezentanții RealTime spun că, în unele cazuri, accentul pe calitate și amplasament a fost înlocuit de soluții ingenioase pentru a construi cât mai ieftin, dar și mai departe de mijloacele de transport, parcuri, școli și grădinițe, uneori chiar și de oraș.

Cei mai mulți cumpărători de apartamente de două camere în blocuri noi sunt tineri, fără copii, cu venituri medii de 3.000-6.000 de lei pe familie și care accesează programul ”Prima Casă”.
Pentru cei cu vârsta de peste 30 de ani, apartamentul de două camere este de tranzit. Reprezentanții RealTime spun că nevoia reală pentru următorii ani va fi pentru apartamente cu număr de camere mai mare, pentru familii tinere cu mai mult de doi membri.

“Mărirea cotei maxime a prețului pentru TVA 5% la 450.000 lei va încuraja construcția de locuințe cu trei camere în următorii ani. Ne așteptăm ca ponderea acestora în noile proiecte rezidențiale de masă să depășească 50% din numărul total de unități construite, astfel reușind să tindă spre un echilibru între structura cererii și structura ofertei rezidențiale; din analizele noastre, solicitările pentru apartamente cu trei și patru camere depășesc 50% din totalul cererii. Însă mulți fac un compromis, alegând un apartament cu două camere, urmând ca într-un orizont mediu de timp să-l schimbe cu o locuință cu mai mult de trei camere” spune Cristina Roșca.

Sursa: cpi.imobiliare.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.