Oferta pe segmentul chiriilor scade. Ce se întâmplă cu cererea?


În plin „sezon al chiriilor”, o analiză realizată de Imobiliare.ro în cinci mari centre universitare ale țării (București, Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov și Iași) relevă o scădere importantă a ofertei de apartamente disponibile spre închiriere.

tranzactie imobiliaraLuând ca reper luna august, în care o bună parte dintre proprietari încep să-și promoveze locuințele în așteptarea noului an universitar, datele colectate de Imobiliare.ro semnalează o diferență de 18,45% a numărului de oferte noi apărute în piață, de la 8.500 de anunțuri în 2014, la mai puțin de 7.000 în 2015. Tendința descendentă este resimțită într-o măsură diferită în orașele analizate.

“Scăderea volumului de apartamente de închiriat din marile orașe poate fi pusă, cel puțin în parte, pe seama stabilizării pieței achizițiilor și a reluării unei tendințe ascendente a prețurilor. Proprietarii sunt, probabil, mai optimiști și încep să-și recapete curajul de a-și scoate locuințele la vânzare, în loc să-și continue așteptarea și să se mulțumească cu veniturile obținute din închiriere. Cel mai afectat de această criză de oferte este orașul Cluj-Napoca. Totuși, 7.000 de apartamente scoase pe piață într-un interval de 30 de zile este mult sub cerere”, apreciază Adrian Erimescu, directorul general Imobiliare.ro.

           Evoluția numărului de studenți în cele mai importante centre universitare

Untitled

O parte importantă a cererii pentru apartamentele de închirat vine, după cum este cunoscut, din partea studenților. Numărul acestora este și el pe o pantă ascendentă în ultimii ani. Este aceasta cauza pentru care a scăzut oferta pe segmentul închirierilor? Datele statistice arată că nu, întrucât diminuarea numărului de studenți nu este la fel de mare, procentual vorbind, cu aceea apărută în privința ofertelor de pe segmentul închirierii. În concluzie, studenții reprezintă încă o mare parte a cererii pe segmentul apartamentelor de închiriat.

Notă: datele despre numărul studenților înscriși în anul universitar 2015-2016 nu sunt încă disponibile, în realizarea acestei analize am luat în calcul scăderea procentuală din 2014 față de 2013.

              Scăderea procentuală a numărului de studenți vs. diminuarea ofertei pe segmentul chiriilor

Untitled1

Sursa: cpi.imobiliare.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.