Micile detalii ale unei inchirieri


chirieInchirierea unei proprietati nu este intotdeauna un proces simplu. Desi mai putin complicat decat o vanzare, acesta nu se incheie in momentul semnarii unui contract, ci din contra, abia atunci se demareaza. Acest proces este de multe ori unul minutios, ce trebuie sa incadreze elemente de siguranta atat pentru viitorul chirias dar mai ales ar trebui sa vina in ajutorul proprietarului, care, dupa legile statului nostru, este prea putin sustinut.
Recent, am auzit tot mai des de cazuri in care chiriasul, odata intrat in spatiu, reuseste sa se eschiveze de la plata chiriei, ba mai mult, sa ramana in calitate de locatar, fara ca locatorul sa il poata atinge din punct de vedere juridic. Pentru a evita astfel de situatii, sunt elementare punctele contractuale ce asigura proprietarului dreptul de evacuare al chiriasului. Acestea sunt in general conditionate de neplata chiriei la un termen stabilit de comun accord, de daunele aduse spatiului sau de un comportament neadecvat al locatarului. De asemenea, esentiala este intocmirea actului contractual cu valoare juridica reala, evident, depunerea acestuia la finante/registrul comertului, iar daca e posibil si semnarea acestuia in prezenta unui notar certificat.
Asadar, procesul de inchiriere, desi aparent, considerat superficial in comparatie cu “bataile de cap” ale unei vanzari, prezinta puncte de interes si importanta majora, in buna colaborare pe termen lung al celor doua parti implicate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.